Citrom, hab, csók

Citrom, hab, csók

Pisztáciás-tejcsokis pite

2014. január 20. - citromhabcsok

Ehhez nem sok mindent tudok hozzáfűzni, mert egyszerűen úgy jó, ahogy van. A krémes tejcsoki alatt a lágy pisztáciadarabkák, majd az omlós pitetészta olyan jól működik együtt, hogy nehéz volt megállni, hogy ne egyem meg langyosan az egészet.

A süti elkészítése nem túl bonyolult és időigényes, feltéve, ha van maradék pitetésztánk a fagyasztóban. Ha nincs, bonyodalmakra akkor sem kell számítani, viszont mivel a tésztát elég sokáig kell hűteni, az elkészítési idő jelentősen megnő. Ez persze nem azt jelenti, hogy ez egy hétvégi süti, két napra elosztva a teendőket kényelmesen meg lehet oldani munka után is. Mert hétköznap is kell a kényeztetés. Sőt, akkor kell csak igazán.

Ha nem szeretnél lemaradni a receptjeimről és egyéb gasztrotémákról, kövesd a Citrom, hab, csók Facebook-oldalát is!

P1040942.JPG

Hozzávalók (egy 25 cm-es kivehető aljú piteformához):

A pitetésztához:

155 g liszt

4 evőkanál (kb. 20 g) cukrozatlan kakaó

fél evőkanál cukor

1 csipet só

115 g vaj kockákra vágva, lehűtve

3-4 evőkanál jeges víz

A pisztáciapasztához:

100 g hámozott pisztácia (a hámozott azt jelenti, hogy nemcsak a külső, kemény héjától szabadítjuk meg a pisztáciát, hanem a vékony hártyájától is)

62 g cukor

1 csipet só

1,5 teáskanál semleges ízű növényi olaj

A csokis krémhez:

180 ml habtejszín

75 ml tej

175 g tejcsoki apróra vágva

1 tojás (kis tojásokat használtam)

1 tojás sárgája


Először is elkészítem a tésztát. Összekeverem a lisztet, a kakaót, a cukrot és a sót, majd az aprító táljába öntöm. Hozzáteszem a kockákra vágott hideg vajat, és addig keverem a géppel, míg már csak apró vajdarabkák látszódnak a keverékben. Ekkor hozzáteszek 3 evőkanál jeges vizet, és addig járatom az aprítót, míg a massza el nem kezd tésztává összeállni. Ha nagyon darabos, még egy evőkanál vizet teszek hozzá, és tovább keverem az aprítóval. Ha elkészült, kiveszem a tésztát, gyors mozdulatokkal simára gyúrom, majd folpackba bugyolálva beteszem a hűtőbe minimum egy órára. A tészta a hűtőben két napig, a fagyasztóban akár két hónapig is eláll, szóval ezen a ponton meg is szakíthatjuk vele a munkát. Ha több mint egy órát tölt a tészta a hűtőben, a nyújtás előtt pár percig hagyjuk állni, hogy lehessen dolgozni vele.

Míg a tészta a hűtőben pihen, elkészíthetjük a pisztáciapasztát. Ehhez tegyük aprítóba a hámozott pisztáciát a cukorral és a csipet sóval, és aprítsuk finomra. Mikor már kezdenek összeállni az alkotórészek, tegyük bele az olajat, és keverjük tovább az aprítóban, amíg kicsit krémesebb állagot nem kap. Hacsak nem csúcsszuper aprítónk van, az eredmény nem krém lesz, hanem egy darabos pisztáciamorzsa, mely a cukortól és az olajtól azonban viszonylag jól összeáll. Ezt is megcsinálhatjuk akár egy nappal a sütés előtt.

Kiveszem a tésztát a hűtőből, és két folpackcsík között 2-3 mm vastagságúra nyújtom. A folpack nem kötelező, lehet lisztezett deszkán is próbálkozni, számomra ez volt az egyszerűbb megoldás. A formába helyezés is könnyen megoldható, ha folpackot használunk: ha a megfelelő méretet elérte a tészta, leveszem a tetejéről a folpackot, és az alsó rétegnél fogva szépen beleborítom a formába. Kézzel elegyengetem, a kilógó részeket levágom. A tészta most újabb minimum fél órára mehet vissza a hűtőbe folpackkal jól lefedve.

Előmelegítem a sütőt 180 fokra. Ha lejárt a fél óra, kiveszem a tésztát a hűtőből, és előkészítem a vakon sütéshez. Ehhez sütőpapírt teszek a formába, és a forma feléig feltöltöm száraz babbal, rizzsel vagy kerámia pitenehezékkel, hogy a tészta ne púposodjon fel. Beteszem 20 percre a sütőbe. Mikor letelt az idő, a sütőpapírral együtt kiemelem belőle a babot/rizst/pitenehezéket, és további 10 percig sütöm, hogy az alja se maradjon nyers. Ha elkészült, kiveszem a sütőből, és a sütő hőmérsékletét visszaveszem 150 fokra.

Míg a tészta a sütőben van, elkészítem a csokis tölteléket is. Egy kisebb edényben forrásig melegítem a tejet és a tejszínt. Ráöntöm a hőálló tálban álló csokidarabokra, és két percig állni hagyom, majd simára keverem a masszát. A tojást és a másik tojás sárgáját enyhén felverem, majd a már langyosra hűlt tejes csokihoz keverem.

A tésztakosár alján egyenletesen eloszlatom a pisztáciapasztát, majd ráöntöm a csokitölteléket. Ügyelni kell arra, hogy ne töltsük túl a tésztaperemen a keveréket. 30-35 percre visszateszem sülni a pitét. Rázogatással ellenőrzöm, hogy elkészült-e. Akkor vehető ki a sütőből, ha pudingszerűen rezeg a krém a tetején.

Tapasztalatból mondom, hogy már langyosan is ehető.

P1040945.JPG

 

A bejegyzés trackback címe:

https://citromhabcsok.blog.hu/api/trackback/id/tr455761344

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sosperec 2014.03.13. 20:54:36

Hany fokon kell sutni? Azt nem irtad...

citromhabcsok 2014.04.04. 14:20:32

Ne haragudj, sosperec, most vettem észre a kérdésed. 180 fokon sütöm, mindjárt a receptben is pótolom a hiányosságot.
süti beállítások módosítása