Imádom ezt a sütit: alig néhány hozzávalóból, alap konyhai segédeszközökkel és technikával, még hétköznap este, munka után is gyorsan összedobható. Cserébe fanyar és édes, ropogós és krémes.
A téli őrült New York cheesecake sütések után, amikor néhány héten belül 4-5 alkalommal készült sajttorta a konyhámban, jött egy sajttortamentes periódus az életemben. Éppen ideje volt véget vetni neki, hiszen ez az egyik legegyszerűbb sütemény, ami készíthető, és ami nem mellesleg sosem hat "olcsónak", az ünnepi asztalon is megállja a helyét. Ez is ajándékba készült, babalátogatóba vittem. Mivel nem tudtam, hogy a kismama ehet-e egyáltalán édességet, és ha igen, milyet, konkrétan rákérdeztünk, hogy jöhet-e az áfonyás sajttorta. A válasz: "Soha senkit nem vártunk annyira, mint titeket."
Ha nem szeretnél lemaradni a receptjeimről és egyéb gasztrotémákról, kövesd a Citrom, hab, csók Facebook-oldalát is!
Hozzávalók (24 cm-es kapcsos tortaformához)
A kekszalaphoz:
180 g zabkeksz
70 g olvasztott vaj
A krémhez:
500 g krémsajt szobahőmérsékleten
150 g cukor
1 teáskanál vaníliakivonat
4 tojás szobahőmérsékleten
25-30 dkg áfonya (20 dkg a sütemény aljába, a maradék a díszítéshez)
A sütőt előmelegítem 180 fokra.
Kivajazok egy 24 cm-es tortaformát.
A kekszet aprítóban finomra őrlöm, majd hozzákeverem a vajat. A kekszalapot kézzel vagy egy kanál hátuljával egyenletesen eloszlatom a tortaforma aljában. A formát alufóliával lefedem és a hűtőbe teszem.
Elkészítem a krémet. Ehhez a krémsajtot a cukorral és a vaníliakivonattal alacsony fokozaton 3-4 perc alatt lágy masszává keverem. Időnként lekaparom a tál szélén maradt krémet, és elvegyítem a többivel.
A tojásokat egyenként hozzáadom a krémsajtos keverékhez, minden alkalommal csak addig keverve a masszát, míg a tojás el nem vegyül.
Annak érdekében, hogy a lehető legkevesebb levegő maradjon a masszában, én a tálat néhányszor hozzá szoktam csapni a konyhapulthoz, természetesen figyelve arra, hogy ne fröcsögjön ki az egész. Erre egyébként azért van szükség, hogy ne maradjon buborékos/kráteres a torta teteje. Ez persze nem mindig jöhet össze, ilyenkor jön jól a díszítés:)
Kiveszem a tortaformát a hűtőből és a tetejéről levett alufóliát a forma aljára rakom át, hogy ne folyjon ki a krémsajt. Az áfonyát eloszlatom a kekszalapon. Ráöntöm a krémet, majd elegyengetem a formában.
A sütő aljába helyezek egy nagy tepsit, amiben ujjnyi víz áll, hogy az alufóliás védelem mellett is kicsöpögő krémsajtot felfogjam, és ne kelljen annyit a sütőtisztítással pepecselni.
A tortát a középre rakott sütőrácson kb. 40 percig sütöm. Akkor jó, ha mikor megrázogatom, még enyhén remeg a közepe.
Ha a torta elkészült, sütirácson hagyom hűlni. 10-15 perces pihentetés után éles kést futtatok végig a tortaforma és a sütemény között, és eltávolítom a forma karimáját, így hagyom a tortát szobahőmérsékletűre vagy teljesen kihűlni.
Én személy szerint jobban szeretem a sajttortákat másnaposan – és ezt mindenki értse úgy, ahogy akarja – szóval nálam egy éjszakát a hűtőben pihen, mielőtt tálalom. A díszítésnek szánt áfonyát közvetlenül a süti asztalra kerülése előtt rakom a torta tetejére.
A recept Rachel Allentől származik.