Citrom, hab, csók

Citrom, hab, csók

Áfonyás scone teljes kiőrlésű lisztből - az alakbarát reggeli

2014. szeptember 26. - citromhabcsok

Kinek lesz a legmenőbb reggelije hétfőn az irodában? Annak, aki hétvégén megsüti ezt a teljes kiőrlésű lisztből, cukor nélkül és sok-sok áfonyával készülő péksütit. Nemrég már említettem, mennyire egyszerű scone-t készíteni, most a csokit és a kókuszt hátrahagyva egészségesebb mederbe tereltem a sütit. Bevallom, a teljes kiőrlésű lisztből készült ételektől kicsit ódzkodni szoktam, mert valahogy rögtön a fujtós szárazság réme villan be róluk, de úgy tűnik, eddig csupán a balszerencse üldözött; ebben a péksütiben a szárazság apró morzsája sem fedezhető fel. Vélhetően a zsíros joghurt és a vaj menti meg, amitől már nem is lesz annyira alakbarát, viszont legalább könnyű és finom. A hozzávalókból 8 darab scone hozható ki, meg lehet lepni vele a barátnőket is.

Ha nem szeretnél lemaradni a receptjeimről és egyéb gasztrotémákról, kövesd a Citrom, hab, csók Facebook-oldalát is!

P1060367.JPG

Hozzávalók (8 darabhoz)

250 g teljes kiőrlésű liszt

90 g hideg vaj kockákra vágva

3 csapott evőkanál nyírfacukor

fél csomag sütőpor

egy csipet só

2 tojás

150 g zsíros joghurt

1 citrom reszelt héja

150 g áfonya

P1060389.JPG

Előmelegítem a sütőt 200 fokra. Egy sütőtepsit kibélelek sütőpapírral.

A két tojást összekeverem a joghurttal és a citrom héjával.

Aprítóban morzsás állagúra dolgozom a lisztet, a vajat, a nyírfacukrot, a sütőport és a sót.

A lisztes keveréket egy nagyobb tálba öntöm, és hozzákeverem az áfonyát. Ezután a joghurtos tojást egy spatulával vagy kézzel gyors mozdulatokkal összedolgozom vele. Előre szólok: ragadós lesz.

Enyhén lisztezett nyújtódeszkára teszem a tésztát és a tenyeremmel kb. 1 cm vastagságú körré nyomkodom. Nyolc egyenlő részre vágom.

A scone-okat a sütőtepsire helyezem és 20 percre betolom a sütőbe. Akkor veszem ki, amikor a tetejük aranybarnára sült.

Sütirácson hagyom kihűlni.

P1060405.JPG

A receptnek ez volt az alapja.

A bejegyzés trackback címe:

https://citromhabcsok.blog.hu/api/trackback/id/tr666732259

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása