Kinek lesz a legmenőbb reggelije hétfőn az irodában? Annak, aki hétvégén megsüti ezt a teljes kiőrlésű lisztből, cukor nélkül és sok-sok áfonyával készülő péksütit. Nemrég már említettem, mennyire egyszerű scone-t készíteni, most a csokit és a kókuszt hátrahagyva egészségesebb mederbe tereltem a sütit. Bevallom, a teljes kiőrlésű lisztből készült ételektől kicsit ódzkodni szoktam, mert valahogy rögtön a fujtós szárazság réme villan be róluk, de úgy tűnik, eddig csupán a balszerencse üldözött; ebben a péksütiben a szárazság apró morzsája sem fedezhető fel. Vélhetően a zsíros joghurt és a vaj menti meg, amitől már nem is lesz annyira alakbarát, viszont legalább könnyű és finom. A hozzávalókból 8 darab scone hozható ki, meg lehet lepni vele a barátnőket is.
Ha nem szeretnél lemaradni a receptjeimről és egyéb gasztrotémákról, kövesd a Citrom, hab, csók Facebook-oldalát is!
Hozzávalók (8 darabhoz)
250 g teljes kiőrlésű liszt
90 g hideg vaj kockákra vágva
3 csapott evőkanál nyírfacukor
fél csomag sütőpor
egy csipet só
2 tojás
150 g zsíros joghurt
1 citrom reszelt héja
150 g áfonya
Előmelegítem a sütőt 200 fokra. Egy sütőtepsit kibélelek sütőpapírral.
A két tojást összekeverem a joghurttal és a citrom héjával.
Aprítóban morzsás állagúra dolgozom a lisztet, a vajat, a nyírfacukrot, a sütőport és a sót.
A lisztes keveréket egy nagyobb tálba öntöm, és hozzákeverem az áfonyát. Ezután a joghurtos tojást egy spatulával vagy kézzel gyors mozdulatokkal összedolgozom vele. Előre szólok: ragadós lesz.
Enyhén lisztezett nyújtódeszkára teszem a tésztát és a tenyeremmel kb. 1 cm vastagságú körré nyomkodom. Nyolc egyenlő részre vágom.
A scone-okat a sütőtepsire helyezem és 20 percre betolom a sütőbe. Akkor veszem ki, amikor a tetejük aranybarnára sült.
Sütirácson hagyom kihűlni.
A receptnek ez volt az alapja.