Citrom, hab, csók

Citrom, hab, csók

Fehér csokis - kandírozott narancshéjas kuglóf krémsajtmázzal

2015. február 23. - citromhabcsok

Ennek a sütinek az elkészítése egyszerű, mint a – azok, akik látták a "Liza, a rókatündér" című filmet, már biztos tudják a választ – hát persze, hogy a faék. Nem véletlen, ugyanis ez nem más, mint egy sütőporos kevert tészta kuglófformában megsütve. Végezhette volna akár muffinként is, de mennyivel szebb, elegánsabb, kifinomultabb ez az enyhén bordázott forma, mint a jól megszokott muffin. Apró optikai csalás, és tálalható is a vadiúj sütemény. Krémsajt nélkül is megállja a helyét, de azzal együtt lesz igazán selymes, puha és narancsos. És a pisztácia sem maradna meg rajta egyébként, amit pedig már csak a ragyogó zöld színe miatt is vétek lenne kihagyni.

Ha nem szeretnél lemaradni a receptjeimről és egyéb gasztrotémákról, kövesd a Citrom, hab, csók Facebook-oldalát is!

p1070147.JPG

Hozzávalók (6-8 db minikuglófhoz):

150 g fehér csokoládé felaprítva

175 g tejföl

50 g porcukor

2 tojás

1,5 evőkanál napraforgóolaj

fél vaníliarúd kikapart magja vagy 1 teáskanál vaníliakivonat

40 g kandírozott narancshéj

200 g liszt

fél zacskó sütőpor

csipet só

A mázhoz:

100 g krémsajt

15 g porcukor

1 teáskanál narancsvirágvíz

a díszítéshez 50 g pisztácia meghámozva, apró darabokra vágva

p1070115.JPG

A sütőt előmelegítem 180 fokra.

A csokit vízgőz felett felolvasztom, majd félreteszem kicsit hűlni.

Egy nagyobb tálban összekeverem a tojásokat a porcukorral, a tejföllel, a vaníliamagokkal és az olajjal, majd a langyosra hűlt csokoládét is eloszlatom benne. A kandírozott narancshéjat is hozzákeverem.

A liszthez adom a sütőport és a sót, majd apránként a nedves hozzávalókhoz adagolom. Addig keverem, míg egyneművé válik a tészta.

A formákat kb. háromnegyedükig töltöm a masszával és a forró sütőbe teszem. 20-25 perc alatt készülnek el, tűpróbával ellenőrzöm, hogy átsültek-e. Sütirácson hagyom őket kihűlni.

Míg a kuglófok hűlnek, elkészítem a mázat. Ehhez csupán annyit kell tennem, hogy a krémsajtot a porcukorral és a narancsvirágvízzel simára keverem. A kihűlt kuglófok tetejét megkenem a krémsajttal, de akár vékonyan az oldalukat is be lehet vonni. Meghintem az apróra vágott pisztáciával.

p1070132.JPG

Ez a recept volt a kiindulási alap.

A bejegyzés trackback címe:

https://citromhabcsok.blog.hu/api/trackback/id/tr187201299

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

patakidora · http://csokiszosz.blog.hu 2015.02.24. 12:09:16

Csodás! Gondolom, egy nagy kuglófként is ugyanígy működik.

citromhabcsok 2015.02.24. 17:00:25

@patakidora: Köszönöm! Igen, nagy kuglófként is biztos működik, csak több időt kell bent töltenie a sütőben.
süti beállítások módosítása