Citrom, hab, csók

Citrom, hab, csók

Répás muffin krémsajttal és kandírozott répával

2015. március 31. - citromhabcsok

Ha húsvét, akkor nyúl, ha nyúl, akkor répa. Eme roppant egyszerű gondolatmenet alapján vezettem le, hogy milyen alapanyagot használjak a húsvéti vendégváró sütihez. Tudom, hogy a zöldséges sütiket még mindig sokan nem tudják elhelyezni az édességek periódusos rendszerében, pont ezért is kampányolok kitartóan mellettük. Már alig várom, hogy jöjjön a cukkiniszezon, és újra készíthessem a tavalyi év süteményét.

Ez a muffin is attól eteti magát, hogy a répától szaftos lesz a tésztája, amit tovább olajoz az édes-krémes krémsajtsipka. A kandírozott répa pedig – hogy egy kis képzavarral éljek – hab a tortán. Azok közül, akik kóstolták, senki nem volt olyan szemérmes, hogy megállt volna egy darabnál.

Ha nem szeretnél lemaradni a receptjeimről és egyéb gasztrotémákról, kövesd a Citrom, hab, csók Facebook-oldalát is!

p1070251.JPG

Hozzávalók (12 db muffinhoz):

A tésztához:

150 g sárgarépa lereszelve

100 g nádcukor

175 ml semleges ízű növényi olaj

2 tojás

225 g liszt

1 teáskanál sütőpor

1 csipet só

1 teáskanál őrölt kardamom

1 citrom reszelt héja

50 g sótlan, hámozott pisztácia durvára vágva

50 g aszalt sárgabarack apró kockákra vágva

A krémsajthoz:

75 g krémsajt szobahőmérsékleten

55 g porcukor

1-2 evőkanál citromlé

fél vaníliarúd kikapart magjai

A kandírozott répához:

75 g répa lereszelve

60 g nádcukor

2 evőkanál citromlé

2-3 evőkanál víz

p1070256.JPG

A sütőt előmelegítem 200 fokra, egy muffinsütőt kibélelek papírkapszlikkal.

A tésztához a cukrot az olajat és a tojásokat habosra keverem. Belevegyítem a száraz hozzávalókat (liszt, sütőport, só, kardamom, citromhéj), majd végül a reszelt sárgarépát, a durvára tört pisztáciát, és a beáztatott, majd lecsöpögtetett sárgabarackot. Gyors mozdulatokkal egynemű tésztává állítom össze az alapanyagokat.

Megtöltöm a muffintepsi mélyedéseit a tésztával, és 20 percre beteszem sülni.

Közben elkészítem a kandírozott répát és a krémsajtot.

A reszelt répát a cukorral a vízzel és a citromlével egy kisebb lábasba teszem, és közepes lángon, időnként megkeverve 5-10 percig főzöm. Akkor jó, amikor a folyadék besziruposodik, és majdnem teljesen elfő, a sárgarépa pedig szép fényes.

A krémhez alaposan kikeverem a krémsajtot a porcukorral, a citromlével és a vaníliamagokkal.

A már kihűlt muffinok tetejére egy teáskanál segítségével krémsajtot pöttyentek, majd halmozok rá kandírozott répát is. Lehet tálalni.

Szégyenszemre forrást most nem tudok megjelölni, fogalmam nincs, honnan írtam ki ezt a receptet még évekkel ezelőtt.

Így nézett ki, amikor 2012 márciusában először készítettem el.

p1010806.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://citromhabcsok.blog.hu/api/trackback/id/tr177316336

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása