Citrom, hab, csók

Citrom, hab, csók

Lime-os, kókuszos kenyér

2017. június 23. - citromhabcsok

Én vagyok az, akit a narancssárga hőségriasztás sem tart vissza attól, hogy bekapcsoljam a sütőt. Ha kedvem van, akkor sütök, mit nekem külső körülmények. Túl bonyolult tortacsodák előállításába egyébként sem szoktam belefogni, 35 fokban pedig tényleg igyekszem a lehető legkevesebb munkával a lehető legfinomabb sütit előállítani.

A kevert tészták általában meg szoktak felelni a fentebb említett követelménynek, most is ezt választottam. Ebben a lime-nehéz sütiben tökéletes egyensúlyba kerül az édes és a savanyú íz, a puha, levegős tésztát már-már frissítőnek is mondanám. A kókusz - bár három különböző formában található meg a sütiben - közben csendben megbújik, és csak a kenyér tetejére kerülő pirított, ropogós kókuszszeletek fokozzák a trópusi élményt.

Ha nem szeretnél lemaradni a receptjeimről és egyéb gasztrotémákról, kövesd a Citrom, hab, csók Facebook-oldalát is! 

20170618_164457.jpg

Hozzávalók:

A tésztához:

125 g puha vaj

200 g nádcukor

2,5 fél lime héja

4 nagy tojás

200 g liszt

fél csomag sütőpor

50 g kókuszreszelék

150 ml kókusztej

egy csipet só

A sziruphoz:

3 lime leve

100 g kristálycukor

A díszítéshez:

nagy marék kókuszpehely

fél lime héja

Kivajazok, és sütőpapírral kibélelek egy püspökkenyérformát. Előmelegítem a sütőt 180 fokra.

A tojásokat enyhén felverem.

A puha vajat, a cukrot és a lime héját egy robotgéppel vagy kézi mixerrel habosra, levegősre keverem. Fokozatosan, mindig egy keveset adagolva eldolgozom benne a tojásokat is.

Egy tálban összekeverem a száraz hozzávalókat: a lisztet, a sütőport, a kókuszreszeléket és a sót. Ezután a felét összeforgatom a vajas, tojásos keverékkel, majd hozzáöntöm a kókusztejet is. A maradék kókuszos lisztet is hozzáadom, és teljesen eldolgozom a masszában.

A tésztát az előkészített formába öntöm, majd 50-55 percre a sütőbe teszem. Tűpróbával ellenőrzöm, hogy elkészült-e.

Amíg a süti sül, forró, száraz serpenyőben enyhén barnára, roppanósra pirítom a kókuszpelyhet.

Ha a süti elkészült, sütirácsra téve hagyom hűlni, és közben egy kisebb lábasban elkészítem a szirupot is. Ehhez a lime-ok levét és a cukrot folyamatos keverés mellett összeforralom, majd tovább keverve hagyom sziruposra sűrűsödni (kb. 5 percre lesz szükség). A süti tetejét egy tűvel sűrűn megszurkálom, hogy a szirup minél mélyebben átjárhassa. Egy szilikonecsettel több rétegben megkenem sziruppal a kenyér tetejét. Én végül a kétharmadát használtam csak fel, de ez tényleg csak ízlés kérdése. Hagyom tovább hűlni a formában, majd kb. 20 perc múlva kiveszem belőle, és a sütirácsra rakom. Megszórom a tetejét a pirított kókusszal és fél lime reszelt héjával.

20170618_165225.jpg

A recept a Sainsbury's Magazin 2015. áprilisi számából származik (csak kicsit kevesebb cukrot használtam).

A bejegyzés trackback címe:

https://citromhabcsok.blog.hu/api/trackback/id/tr6712614457

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása