Én vagyok az, akit a narancssárga hőségriasztás sem tart vissza attól, hogy bekapcsoljam a sütőt. Ha kedvem van, akkor sütök, mit nekem külső körülmények. Túl bonyolult tortacsodák előállításába egyébként sem szoktam belefogni, 35 fokban pedig tényleg igyekszem a lehető legkevesebb munkával a lehető legfinomabb sütit előállítani.
A kevert tészták általában meg szoktak felelni a fentebb említett követelménynek, most is ezt választottam. Ebben a lime-nehéz sütiben tökéletes egyensúlyba kerül az édes és a savanyú íz, a puha, levegős tésztát már-már frissítőnek is mondanám. A kókusz - bár három különböző formában található meg a sütiben - közben csendben megbújik, és csak a kenyér tetejére kerülő pirított, ropogós kókuszszeletek fokozzák a trópusi élményt.
Ha nem szeretnél lemaradni a receptjeimről és egyéb gasztrotémákról, kövesd a Citrom, hab, csók Facebook-oldalát is!
Hozzávalók:
A tésztához:
125 g puha vaj
200 g nádcukor
2,5 fél lime héja
4 nagy tojás
200 g liszt
fél csomag sütőpor
50 g kókuszreszelék
150 ml kókusztej
egy csipet só
A sziruphoz:
3 lime leve
100 g kristálycukor
A díszítéshez:
nagy marék kókuszpehely
fél lime héja
Kivajazok, és sütőpapírral kibélelek egy püspökkenyérformát. Előmelegítem a sütőt 180 fokra.
A tojásokat enyhén felverem.
A puha vajat, a cukrot és a lime héját egy robotgéppel vagy kézi mixerrel habosra, levegősre keverem. Fokozatosan, mindig egy keveset adagolva eldolgozom benne a tojásokat is.
Egy tálban összekeverem a száraz hozzávalókat: a lisztet, a sütőport, a kókuszreszeléket és a sót. Ezután a felét összeforgatom a vajas, tojásos keverékkel, majd hozzáöntöm a kókusztejet is. A maradék kókuszos lisztet is hozzáadom, és teljesen eldolgozom a masszában.
A tésztát az előkészített formába öntöm, majd 50-55 percre a sütőbe teszem. Tűpróbával ellenőrzöm, hogy elkészült-e.
Amíg a süti sül, forró, száraz serpenyőben enyhén barnára, roppanósra pirítom a kókuszpelyhet.
Ha a süti elkészült, sütirácsra téve hagyom hűlni, és közben egy kisebb lábasban elkészítem a szirupot is. Ehhez a lime-ok levét és a cukrot folyamatos keverés mellett összeforralom, majd tovább keverve hagyom sziruposra sűrűsödni (kb. 5 percre lesz szükség). A süti tetejét egy tűvel sűrűn megszurkálom, hogy a szirup minél mélyebben átjárhassa. Egy szilikonecsettel több rétegben megkenem sziruppal a kenyér tetejét. Én végül a kétharmadát használtam csak fel, de ez tényleg csak ízlés kérdése. Hagyom tovább hűlni a formában, majd kb. 20 perc múlva kiveszem belőle, és a sütirácsra rakom. Megszórom a tetejét a pirított kókusszal és fél lime reszelt héjával.
A recept a Sainsbury's Magazin 2015. áprilisi számából származik (csak kicsit kevesebb cukrot használtam).