Én ma azért adok hálát, mert rengeteg jó sütőtökös recept van a világon. Hála – többek között – az amerikaiaknak, akiknél a hálaadás ünnepe szinte elképzelhetetlen tökös édességek nélkül, legyen az egy klasszikus pite, sajttorta, pohárkrém vagy muffin. Én a sajttortára szavaztam,egyrészt azért, mert már túl régen készítettem, másrészt pedig egy piténél lényegesen egyszerűbb, és mégis olyan finom.
Bátran merem ajánlani a karácsonyi menü részeként azoknak, akik valami különlegességet, szokatlant szeretnének az asztalra tenni. A keksz és a sütőtök-fűszerkeverék enyhén mézeskalácsos ízt ad a süteménynek, így akár még hagyományosnak is tekinthető, a tök miatt mégis furfangos fogás.
Ha nem szeretnél lemaradni a receptjeimről és egyéb gasztrotémákról, kövesd a Citrom, hab, csók Facebook-oldalát is!
Hozzávalók (18 cm-es tortaformához):
125 g fűszeres Spekulatius keksz (Aldiban, Lidlben kapható, de nyugodtan helyettesíthető zabkeksszel is, ez esetben ugyanakkor nem lesz fűszeres a kekszalap)
35 g olvasztott vaj
450 g krémsajt
150 g barna cukor
3 tojás szobahőmérsékleten
250 g sütőtökpüré
1 teáskanál vaníliakivonat
3 evőkanál liszt
1 teáskanál sütőtök-fűszerkeverék
egy csipet só
Előmelegítem a sütőt 180 fokra.
Elkészítem a kekszalapot: aprítóban morzsalékosra töröm a fűszeres kekszet, majd hozzáöntöm az olvasztott vajat, és eldolgozom benne. A kekszet a tortaforma aljára nyomkodom. Beteszem 10 percre a sütőbe.
Közben nekilátok a krémsajtos réteghez: a szobahőmérsékletű krémsajtot a cukorral lággyá, habossá keverem. Alacsony fokozaton járatom a gépet, hogy ne kerüljön túl sok felesleges levegő a töltelékbe. Időnként egy spatulával lekapargatom a tál szélére ragadt krémsajtot.
Hozzáadom a tökpürét, majd egyesével a tojásokat is. Addig keverem, amíg egyenletesen el nem oszlanak a masszában. A lisztet, a fűszerkeveréket, a vaníliakivonatot és a sót már nem géppel, hanem fakanállal forgatom bele a krémsajtba.
Visszatérek a kekszalaphoz. Miután 10 perc sütés után kiveszem a sütőből, hagyom 5 percig hűlni, majd a tortaformát – feltéve, ha kapcsos – alaposan bebugyolálom alufóliába. A krémsajtos keveréket ráöntöm a kekszre, majd a formát egy nagyobb tepsibe teszem, amibe forró vizet öntök kb. a forma feléig. Így teszem a sütőbe 50-55 percre. Addig hagyom sülni, amíg enyhe rázogatás esetén már csak a közepe remeg a tortának. Ekkor kiveszem, és sütőrácson hagyom kihűlni. Fogyasztás előtt 3-4 órára, vagy egy egész éjszakára hűtőbe teszem. Tálalás előtt opcionálisan megszórható porcukorral.
A recept innen származik.