Azt szeretem a scone-ban, hogy – akárcsak a muffin – végtelen variációs lehetőséget kínál. Én is készítettem már Bounty-s verziót, majd egy egészséges-áfonyást, és most újra egy bűnösebb kombináció van soron.
Családi összefogással készült a süti, mondhatnám, hiszen a fehércsoki-cseppeket nagybátyámtól kaptam ajándékba karácsonykor, a málna nagyszüleim kertjében termett, és a húgom válogatta ki a szemeket egyesével majd dobozolta be, hogy én most bűvészkedhessek velük a konyhában. Tesóm egyébként a málnapakolást művészi szintre vitte. Csak a legszebbeket rakta el, és nem csak úgy össze-vissza beledobálva a dobozba, hanem szépen-sorban egymás mellé, majd amikor már nem beborította a doboz alját, egymás fölé helyezve három szinten sorakoztak a szemek. Hihetetlen az a fajta precizitás, amivel ő az ételt kezeli. Én fogtam volna két marék málnát, beleszórtam volna egy zacskóba, és úgy eltettem volna a fagyasztó mélyére, hogy soha többé meg nem találom.
Ha nem szeretnél lemaradni a receptjeimről és egyéb gasztrotémákról, kövesd a Citrom, hab, csók Facebook-oldalát is!
Hozzávalók (8 darabhoz):
250 g liszt
25 g cukor
fél csomag sütőpor (1 evőkanál)
fél teáskanál só
85 g vaj apró kockákra vágva, lehűtve
170 g málna
85 g fehér csokoládé apró kockákra vágva
1 nagy tojás
1 teáskanál vaníliakivonat
80 ml tejszín
A sütőt előmelegítem 180 fokra.
A lisztet, a cukrot, a sütőport és a sót az aprító táljába öntöm, majd hozzáteszem a vajat is. A gép segítségével morzsás állagúra összedolgozom. Beleöntöm egy nagyobb tálba, majd hozzákeverem a málnát és a fehér csokit is.
Egy másik edényben a tojást a vaníliakivonattal és a habtejszínnel együtt összekeverem, majd a málnás morzsára öntöm, és gyorsan összeforgatom a száraz hozzávalókkal. A tészta elég ragacsos lesz, de nem szabad tovább lisztezni, mert az a süti puhaságának rovására megy.
Lisztezett felületre borítom, és lisztezett kézzel gombócot formálok belőle, amit aztán kb. 2,5 cm vastag koronggá lapogatok. Egy belisztezett, éles késsel 8 egyenlő részre vágom. Spatula segítségével átemelem a sütőpapírral bélelt tepsire. A scone-t ekkor meg lehet szórni egy kis kristálycukorral, én ezt a részt kihagytam. 25-30 percre a sütőbe teszem, addig sütöm, míg enyhén meg nem barnul.
Sütirácsra téve hagyom kihűlni.
A recept innen származik.