Citrom, hab, csók

Citrom, hab, csók

Rebarbarás galette

2017. május 04. - citromhabcsok

Nekem aztán énekelhetné Zorán, de akár Chris Martin is, hogy "Ne várd a májust, kedvesem!", én csak azért is várnám. Mégpedig nem a hónap sztárja, az eper, hanem egy másodhegedűs, a rebarbara miatt. Ennyit elég is tudni az én zenei ízlésemről.  

Már a blog nevéből is kitalálhattátok, hogy vonzódom a fanyar, friss édességekhez, így nem csoda, hogy a konyhámban tavasszal mindig megfordul a rebarbara. Kevertem már eperrel pitébe, de most tényleg meghagytam főszereplőnek, és azt kell mondanom, hogy meghálálja a bizalmat. Különösen ajánlom kezdőknek, mert egyszerűen lehetetlen elrontani: az omlós vajas tésztát összeállítja az aprító, a rebarbarát pedig csak fel kell szeletelni, és be kell ízesíteni. A galette formában pedig az a jó, hogy nem kell megfelelni szigorú előírásoknak, sőt, különösen akkor szép, ha rusztikus.

Ha nem szeretnél lemaradni a receptjeimről és egyéb gasztrotémákról, kövesd a Citrom, hab, csók Facebook-oldalát is!

rebarbaras_galette.jpg

Hozzávalók:

A tésztához:

250 g liszt

2 evőkanál porcukor

175 g hideg vaj felkockázva

1 citrom héja

1 tojás sárgája

2 evőkanál hideg víz

1 csipet só

A töltelékhez:

500 g rebarbara 5 cm-es darabokra vágva

1 citrom héja és leve

50 g nádcukor

Díszítéshez:

1 tojás sárgája

50 g nádcukor

A tésztát az aprítóban állítom össze: beleteszem a lisztet, a porcukrot és egy csipet sót, gyorsan átpörgetem, majd hozzáadom a vajat és egy citrom héját, majd a géppel morzsás állagúra dolgozom. Ekkor hozzáadok egy tojás sárgáját és 2 evőkanál hideg vizet, és addig keverem a géppel, amíg össze nem áll tésztává.

A tésztát kiborítom egy enyhén lisztezett felületre, és kézzel gyorsan átgyúrom. Ezután gombóccá formázom, fóliába csomagolom, és beteszem a hűtőbe minimum 20 percre.

Előmelegítem a sütőt 180 fokra. Egy sütőtepsit kibélelek sütőpapírral. 

Egy másik tepsibe berakom a darabokra vágott rebarbarát, ráfacsarom a citromot, ráreszelem a másik citrom héját, és megszórom 50 g nádcukorral. Jól összeforgatom és beteszem sülni 15 percre. A lényeg, hogy kicsit megpuhuljon, de még tartsa a formáját.

A tepsiben hagyom teljesen kihűlni, majd egy szűrőben lecsepegtetem, és teljesen kipréselem belőle a vizet.

Kiveszem a hűtőből a tésztát, és enyhén lisztezett felületen, vagy két fóliacsík között 40 cm-es körré nyújtom. Átteszem a sütőpapírral bélelt tepsire.

A kinyomkodott rebarbarát elrendezem a tészta közepén, kb. 7 cm-es sávot szabadon hagyva a szélén.

Megszórom a díszítéshez szánt nádcukor nagyobb részével, majd finoman ráhajtogatom a tésztát a töltelékre.

Megkenem a tésztát a tojás sárgájával, és megszóróm a maradék cukorra.

A galette-et betolom az előmelegített sütőbe kb. 25-30 percre, hogy szép aranybarnára süljön.

Sütirácson hagyom langyosra/hidegre hűlni (kinek mennyi türelme van). Vaníliafagyival is tálalható, de önmagában is el fog fogyni.

A recept a Jamie Magazin 2016. májusi számából származik.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://citromhabcsok.blog.hu/api/trackback/id/tr2212449059

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása