Citrom, hab, csók

Citrom, hab, csók

Grillezett ananánsz házi kókuszfagyival

2015. február 09. - citromhabcsok

Fagyit télen? Miért ne? Több mint három éve élek együtt egy fagyikészítő géppel, és úgy tűnik, nekem a lehangoló, szürke, téli napok kellettek ahhoz, hogy kedvem támadjon használni. Persze az sem ártott, hogy a barátainkkal rendszeresített vacsoracsatánk témája legutóbb a "Karib-térség ételei" volt, és mi feleltünk a desszertért. Ahogy a blog frissüléséből (egészen pontosan nem frissüléséből) látszik, az utóbbi időben valahogy nem éreztem azt, hogy a konyhában kellene töltenem az időmet. Így fordulhatott elő, hogy még a vacsoracsatára is olyan édességet választottam, amit viszonylag könnyen le lehet tudni. A "viszonylag" egyetlen oknál fogva került bele ebbe a leírásba, mégpedig az ananász meghámozása miatt. Ez sem egy bonyolult művelet, de ha nem akarunk a héjjal együtt sok gyümölcshúst is legyalulni, akkor az ún. szemeket, az apró, barna, kemény részeket késsel kell egyenként kivágni. Azt kell mondjam ugyanakkor, hogy megéri a meló, mert tényleg a nyarat idézi, ahogy a meleg, sziruposan édes ananászon szépen-lassan olvadozik a hideg fagyi. Már csak a homokos tengerpart hiányzik a képből.

Ha nem szeretnél lemaradni a receptjeimről és egyéb gasztrotémákról, kövesd a Citrom, hab, csók Facebook-oldalát is!

p1070036.JPG

Hozzávalók (6 személyre)

A kókuszfagyihoz:

400 ml kókusztej (a light verzió itt nem jó, mindenképp zsíros legyen)

80 g méz

fél vaníliarúd kikapart magja

egy csipet só

55 g kókuszreszelék (minél apróbb szemű a reszelék, annál jobb)

Az ananászhoz:

1 nagy ananász (amit én vettem, az 2,2 kg-ot nyomott)

2-3 evőkanál méz

fél vaníliarúd kikapart magja

p1070042.JPG

Ha kókuszfagyit (igazából bármilyen házi fagyit) akarunk enni, elkerülhetetlen a gondos tervezés. A fagyigépet 12-24 órával a fagyikészítés előtt le kell fagyasztani, majd a kész desszertnek is minimum 4-5 órát a hűvösön kell töltenie. Az sem baj, ha a kókusztejet is hűtőben tároljuk felhasználás előtt.

A fagyihoz a kókusztejet egy nagyobb mérőkancsóba töltöm, majd hozzákeverem a mézet, a vaníliamagokat, a sót, és végül a kókuszreszeléket. A masszát az adagolónyíláson keresztül a fagyigép tartályába öntöm, és hagyom, hogy az 20-30 percen keresztül dolgozzon vele, és fagyit "gyúrjon" belőle. Miután elkészült, átkanalazom egy műanyag edénybe és elteszem a mélyhűtőbe.

Az ananászt megtisztítom. Ez a videó jó alap lehet, bár, mint korábban említettem, én kicsit vékonyabban vágtam le a héját, ezért utólag pepecseltem a barna szemek kivágásával.

Ujjnyi karikákra szeletelem, majd a kemény közepét egy éles késsel kivágom.

Egy laposabb tálban összekeverem a mézet a vaníliamagokkal, és megmártóztatom benne az ananászkarikákat.

Eddig lehet megcsinálni a vendégek érkezése előtt. Grillezni közvetlenül a tálalás előtt kell, de mivel ez egy gyors művelet, nem kell sokáig távol maradni a társaságtól.

Egy grillserpenyőt magas lángon előmelegítek, majd amikor már forró, a lángot visszaveszem közepesre, és beleteszem az ananászt. Addig sütöm, amíg a méz kicsit rá nem karamellizálódik, majd megfordítom, hogy a másik oldala is szép csíkos legyen.

Melegen, egy gombóc kókuszfagyival tálalom.

p1070049.JPG

A kókuszfagyi receptje innen származik.

A bejegyzés trackback címe:

https://citromhabcsok.blog.hu/api/trackback/id/tr37152337

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SMFB 2015.02.10. 07:54:27

A grillezett ananász csoda finom, nálunk sok éve rendszeres vendég. És nem édességként esszük, hanem sokkal egyszerűbben. Az elkészítés "teppanyaki" vagy "tepan yaki", magyarul grill lapon sütöm natur az ujjnyi szeleteket mindenféle kezelés vagy olajozás nélkül oldalanként 3-4 percig. Amikor kész, akkor kerül a lapra a grillsajt, kis barna kéreg süljön rá, és már ehető is. 10 perc alatt kész, különleges, finom és laktató.

citromhabcsok 2015.02.10. 08:51:33

@Hooshee: Köszi! Kicsit más dimenzióban mozog ananászpucolás terén, mint én:)

citromhabcsok 2015.02.10. 08:52:56

@SMFB: Wow, ez jól hangzik! Biztos kipróbálom majd. Mostanában úgyis belejöttem az ananászvásárlásba, már-már hiányérzetem lenne, ha nem hoznék haza egyet a piacról minden héten:)
süti beállítások módosítása