Citrom, hab, csók

Citrom, hab, csók

Banános-csokis sütemény - az örök klasszikus

2013. november 19. - citromhabcsok

B-terv. Legyen mindig B-terv. Mostmár ezt fogom mantrázni. Mert nem sülhet ki mindenből valami jó, mert ennyi receptből, ami havonta megjelenik a magazinokban, neten, szükségszerűen lennie kell egynek, ami nem áll össze. Hétvégén egy igazán ünnepi, sütés nélküli pitét akartam készíteni: kekszalap, rajta sűrített tejes, vajas karamell, banán és tejszínhab, mindezek tetejére csokiforgács. Egészen addig stabilan állt ez az építmény, míg fel nem vágtuk. Akkor elindult a karamell-lavina, ledöntötte a kekszkarimát, és két sor gáttal tudtuk csak megakadályozni, hogy elöntse az ebédlőasztalt. Úgyhogy ott álltam egy egyébként finom (mert persze kiskanállal kompótos tálkából simán meg lehetett enni), de vállalhatatlan kinézetű sütivel. És nem volt B-terv. Ha nagymamám nem süt háromfajta süteményt a családi ebédre, amire az én pitém is készült, akkor jött volna képbe a C-terv, egy jó cukrászda, de a szülőfalumból minimum 1 óra autókázás nélkül azt sem lehet megoldani.

Ha előrelátó vagyok, elkészülhetett volna ez a banános-csokis kevert süti, ami bár kevésbé ünnepélyes és szép (inkább olyan, mint a Chokito), de vészmegoldásnak tökéletes.

Ti mit csináltok, ha valami balul sül el? Van B-terv, vagy irány a legközelebbi cukrászda?

Ha nem szeretnél lemaradni a receptjeimről és egyéb gasztrotémákról, kövesd a Citrom, hab, csók Facebook-oldalát is!

P1040748.JPG

Hozzávalók (egy 20x28 cm-es sütőformához)

A morzsához:

50 g étcsokoládé durvára vágva vagy ugyanennyi sütésálló csokilencse

60 g barna nádcukor

70 g liszt

25 g zabpehely

55 g olvasztott vaj

egy csipet só

A tésztához:

200 g liszt

3/4 teáskanál sütőpor

3/4 teáskanál szódabikarbóna

1 csipet só

1 teáskanál fahéj

150 g étcsokoládé durvára vágva vagy ugyanennyi sütésálló csokilencse

50 g mogyoró durvára vágva

95 g cukor

115 g lágy vaj

1 tojás

4 közepes, érett banán villával összetörve

60 g joghurt vagy tejföl

2 teáskanál vaníliakivonat

A sütőt előmelegítem 180 fokra.

Összeállítom a morzsát: a száraz hozzávalókat egy tálban összekeverem, majd hozzáöntöm az olvasztott vajat, és összedolgozom a keveréket.

A tésztához a lisztet egy nagy tálba szitálom, hozzáadom a szódabikarbónát, a sütőport, a fahéjat és a sót. Belekeverem a csokit és a durvára vágott mogyorót is, majd félreteszem.

Egy másik tálban kézi mixerrel habosra keverem a vajat a cukorral. A tojást is hozzáadom és simára keverem. A masszába forgatom az összetört banánt, a joghurtot és a vaníliakivonatot, majd a száraz hozzávalókat is belekeverem. A masszát a kivajazott tepsibe öntöm és megszórom a morzsával. Nem győzöm elégszer hangsúlyozni, mennyire fel tudja dobni a legegyszerűbb sütit is egy ropogós réteg:) Már a sütőtökös muffinnál is bejött.

Az előmelegített sütőben 40-45 percig sütöm, tűpróbával ellenőrzöm, hogy elkészült-e. Ha már nem ragad semmi a tűre, kiveszem a sütőből, és sütirácson hagyom kihűlni. Hedonisták egy gombóc vaníliafagyival már langyosan is ehetik.

A recept innen származik, még néhány fázisfotót is találhattok az oldalon, ha szükség lenne rá.

A bejegyzés trackback címe:

https://citromhabcsok.blog.hu/api/trackback/id/tr615641664

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása