Citrom, hab, csók

Citrom, hab, csók

Rugelach mákkal és szilvalekvárral

2015. április 20. - citromhabcsok

Vannak olyan sütik, amelyek a külcsínnel hódítanak. Nekik azt is meg szoktuk bocsátani, ha az ízük nem feltétlenül emlékezetes. És vannak azok az édességek, amelyeket félve teszünk az asztalra, és csak bízni tudunk abban, hogy az íz majd feledteti az esetlen kinézetet. A rugelach egyértelműen az utóbbi csoportba tartozik. Hogy akkor miért érdemes mégis elkészíteni? Mert ilyen puha, omlós tésztát semmilyen más süti nem tud produkálni. A benne lévő krémsajt olyan lággyá varázsolja, hogy szinte elolvad a szájban. A házi lekvárok sem kívánhatnak maguknak ennél jobb párt. Ebben a verzióban a mák inkább látványelem (és egy kis ropogtatnivaló), mint plusz ízforrás, a sütőben sült szilvalekvár mindent visz.

Ha nem szeretnél lemaradni a receptjeimről és egyéb gasztrotémákról, kövesd a Citrom, hab, csók Facebook-oldalát is!

p1070291.JPG

Hozzávalók (32 db kiflihez):

A tésztához:

200 g krémsajt szobahőmérsékleten (pl. Philadelphia)

200 g vaj szobahőmérsékleten

100 g cukor

250 g liszt

2 evőkanál mák

egy citrom reszelt héja

1 csipet só

A töltelékhez:

7-8 evőkanál szilvalekvár

A süti lekenéséhez:

1 tojás

2 evőkanál tej

p1070276.JPG

A cukrot, a krémsajtot és a vajat robotgépben összekeverem.

A lisztet, a mákot, a citromhéjat és a sót egy magas falú tálba teszem. Ehhez adom a krémsajtos keveréket, és egy spatula segítségével, majd végül kézzel összegyúrom a hozzávalókat. A tésztából cipót formázok, és folpackba csavarva egy éjszakára a hűtőbe teszem.

Azért kell viszonylag sokáig hűlnie, mert a krémsajt miatt elég ragadós a tészta, és nehezen lehetne vele dolgozni.

A sütőt előmelegítem 180 fokra, és két sütőtepsit kibélelek sütőpapírral.

A cipót négy részre osztom, és mindegyiket 2-3 mm vastagságú körré nyújtom. Megkenem a tésztát 1-2 evőkanál lekvárral, majd nyolc egyelő részre vágom. A vastagabb végétől kezdve feltekerem a kifliket, és a tepsire fektetem őket.

A tojást felverem és hozzákeverem a tejet is. Ezzel a keverékkel kenem le a kifliket, mielőtt 25 percre a sütőbe tolom őket.

Sütőrácsra téve hagyom kihűlni.

Bevallom, nem mertem teljesen a mákos-szilvás verzióra hagyatkozni, így született egy fügelekváros változat is. Ezt is csak ajánlani tudom.

p1070302.JPG

A receptet Fűszeres Eszternél találtam.

A bejegyzés trackback címe:

https://citromhabcsok.blog.hu/api/trackback/id/tr977381194

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása