Még mindig nem tudod, mivel teheted elviselhetőbbé a hétfő reggelt? Nekem van egy receptem.
Nem áltatok senkit azzal, hogy gyors menet lesz, a kelt tészta egyszerűen nem lehet az. De mondok három okot, amiért mégis megéri nekikezdeni. Először is, régi ízeket idéz: a nagymama kakaós csigája, foszlós kalácsa, lekváros buktája... Egy harapás a puha kelt tésztából, és indul az időutazás. Másodszor: a dagasztáskor olyan jól bele lehet gyúrni a dühünket, bánatunkat a tésztába, hogy az felér egy stresszkezeléssel. Harmadszor: a családod, barátaid, kollégáid vagy akinek épp sütöd a házi csigát, istennek/istennőnek fog tekinteni. Tapasztalat. Méghozzá nagyon kellemes.
Ha nem szeretnél lemaradni a receptjeimről és egyéb gasztrotémákról, kövesd a Citrom, hab, csók Facebook-oldalát is!
Hozzávalók:
A tésztához:
400 g liszt
2,5 teáskanál porélesztő
3 evőkanál cukor
1 teáskanál só
120 ml víz
60 ml tej
40 g vaj
1 nagy tojás
A töltelékhez:
45 g puha vaj
1,5 evőkanál őrölt fahéj
50 g cukor
A mázhoz:
100 g porcukor
1,5 evőkanál tej vagy tejszín
1 teáskanál vaníliakivonat
Először is elkészítem a tésztát. Félrerakok 70 g lisztet, a maradékot egy nagy tálba öntöm, és alaposan elkeverem a cukorral, a sóval és az élesztővel. Ezután a vajat, a tejet és a vizet összemelegítem. Ne forraljuk, épp hogy csak meleg legyen. Hozzáöntöm a liszthez, majd beleütöm a tojást is. Összekeverem a hozzávalókat, majd elkezdem adagolni hozzá a maradék lisztet, addig, amíg a massza puha tésztává áll össze és el nem válik az edény falától.
Jöhet a dagasztás: ezt én kézzel csináltam. Ragacsos egy művelet. Ha túlságosan ragad, kevés lisztet még szórhatunk hozzá, vagy a kezünket belisztezhetjük a dagasztáskor. Addig kell gyúrni, míg rugalmas, fényes tésztát nem kapunk. Ha ujjunkkal benyomjuk a tésztát, és visszaugrik az eredeti helyzetébe, akkor jó lesz. Ebben a videóban három dagasztási technikát is bemutatnak, én a másodikhoz hasonlót csináltam.
Miután végeztem a dagasztással, egy vékonyan kivajazott edénybe teszem a tésztagombócot, és meleg helyen 15 percig kelni hagyom.
Ezután lisztezett felületen 35x20 cm-es téglalappá nyújtom, megkenem a puha vajjal, és megszórom a fahéj és a cukor keverékével. Szorosan feltekerem, és éles késsel 1,5 cm-es szeletekre vágom. A csigákat egy vajjal vékonyan kikent 23 cm-es piteformában egymás mellé helyezem. Fóliával lazán letakarva meleg helyen 60-90 percig kelesztem.
20 perccel azelőtt, hogy betenném a csigákat a sütőbe, előmelegítem a sütőt 190 fokra. A csigáknak 25 percet kell bent tölteniük, 15 perc után alufóliával letakartam őket, hogy ne barnuljon meg túlságosan a tetejük.
Sütirácson hagyom kihűlni, majd tálalás előtt rácsorgatom a mázat. Kihagyhatatlan reggeli.
A recept innen származik, csak a liszt mennyiségén módosítottam kicsit.