Egy héten keresztül kerülgettem a konyhában a cukkinit, mire rászántam magam, hogy sütit süssek belőle. Sokan elzárkóznak attól, hogy zöldséget használjanak édességeknél, rám ez azért nem jellemző (bizonyítékok itt, itt és itt). A cukkini most először, de valószínű nem utoljára került terítékre. Olyan puha, szaftos tésztát állítottam elő a segítségével, amiről eddig nem is hittem, hogy létezhet. A roppanó mákszemek és a citromos krémsajtos máz pedig felrakják az i-re a pontot. Ha a zöldséges sütiket szeretném megszerettetni egy, a műfaj iránt jelentős szkepticizmussal viseltető ismerősömmel, én ezzel próbálkoznék.
Ha nem szeretnél lemaradni a receptjeimről és egyéb gasztrotémákról, kövesd a Citrom, hab, csók Facebook-oldalát is!
Hozzávalók (egy 24 cm átmérőjű tortaformához):
A tésztához:
3 evőkanál mák (nem őrölt) + a díszítéshez
2 citrom reszelt héja
80 ml tej
225 g vaj szobahőmérsékleten
180 g nádcukor
4 tojás
fél teáskanál vaníliakivonat
150 g liszt
2 teáskanál sütőpor
75 g darált mandula
egy csipet só
255 g reszelt cukkini (a cukkiniből ki kell nyomkodni a nedvességet, ez már a víz nélküli súly)
A krémsajtos mázhoz:
150 g krémsajt
60 g porcukor
2 teáskanál citromlé
fél citrom reszelt héja
Kivajazom a tortaformát.
A mákot és a reszelt citromhéjat egy kisebb tálba teszem. A tejet forráspontig melegítem, majd ráöntöm a mákszemekre. Hagyom hűlni, miközben készítem a tésztát.
A sütőt előmelegítem 190 fokra.
A vajat a cukorral habosra keverem. Ha alaposak vagyunk, és miért ne akarnánk azok lenni, ez a művelet kb. 8 percet vesz igénybe. Időnként egy spatulával lekaparom a tál szélére ragadó masszát és elvegyítem a többivel.
A tojásokat szétválasztom, a sárgáját egyesével hozzáadom a vajas keverékhez. A masszához öntöm a vaníliakivonatot, majd a tésztához szitálom a lisztet és belekeverem a darált mandulát is.
A kinyomkodott cukkinit is beleforgatom a masszába. Ezután adom hozzá a tejjel kevert mákot és citromhéjat.
A tojásfehérjét egy csipet sóval kemény habbá verem. A habot óvatosan a cukkinis tésztához forgatom.
A keveréket a tortaformába öntöm és elegyengetem.
A 190 fokos sütőben kb. 40 percig sütöm. Tűpróbával ellenőrzöm, hogy elkészült-e. Amint a teszteléshez használt hústű/spagettitészta tisztán jön ki a tésztából, kiveszem a süteményt.
Kb. 10 percig állni hagyom a tortaformában, majd kiveszem belőle és sütirácson hagyom teljesen kihűlni.
Miután a sütemény teljesen kihűlt, elkészítem a krémsajtos mázat is. A krémsajtot a porcukorral kikeverem, majd hozzáadom a citromkrémet is. A mázat egyenletesen eloszlatom a süti tetején és díszítésképp kevés mákot szórok rá.
Ez volt a recept alapja.