Citrom, hab, csók

Citrom, hab, csók

Narancsos, mézeskalácsos keksz

2013. november 28. - citromhabcsok

Igazából cantuccinit készítettem és nem "sima kekszet", de nem akartam senkit elriasztani ezzel a flancos elnevezéssel. Mert még azt hihettétek volna, hogy a cantuccini valami úri mulatság, amihez 3 év konyhán eltöltött tapasztalat nélkül hozzá sem lehet kezdeni. Pedig ez a toszkán sütemény pofonegyszerű. Annyiban különleges, hogy kétszer sül, és ennek köszönhetően szinte fogtörően kemény. Megijedni azonban nem kell tőle, mert kávéba, teába, desszertborba, forralt borba mártva ellágyul, így a fogak is maradnak a helyükön.

Végtelen plusz 1 féle ízvariációban bukkantam rá a neten, én az alapreceptet karácsonyra hangolva egy kis narancshéjjal és mézeskalács fűszerkeverékkel dobtam fel. Remek ötlet karácsonyi ajándéknak is, mivel nem nyomódik össze, nem olvad el, és zárható dobozban viszonylag sokáig eltartható, így az ajándékozottnak még akkor is lesz egy kis dugi házi sütije, amikor már az utolsó bejglidarabok is eltűntek a konyhapultról.

Ha nem szeretnél lemaradni a receptjeimről és egyéb gasztrotémákról, kövesd a Citrom, hab, csók Facebook-oldalát is!

P1040776.JPG

Hozzávalók (kb. 14 darabhoz):

12 dkg liszt

7 dkg cukor

2 dkg puha vaj

1 tojás

negyed teáskanál sütőpor

fél narancs reszelt héja

1,5 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék

5 dkg kandírozott narancshéj

7 dkg mandula

A sütőt előmelegítem 180 fokra. A vajat és a cukrot egy kanál segítségével összekeverem. Hozzáadom a tojást, és azt is egyenletesen eloszlatom a cukros keverékben. Ezután jöhet a liszt, a sütőpor és a mézeskalács fűszerkeverék. Ezeket is a tálba öntöm, és sima tésztává gyúrom. Végül a puha tésztába belekeverem a mandulát és a narancshéjat is. Vigyázat, ragad! De ne ijedjetek meg tőle, így lesz jó.

Egy sütőtepsit befedek sütőpapírral. A tésztát 3-4 cm átmérőjű hengerré formázom, átteszem a tepsire, és a tetejét kicsit ellapítom. A 180 fokos sütőben kb. 25 perc alatt aranybarnára sütöm. Miután elkészült, a papírral együtt óvatosan átemelem egy vágódeszkára, pár percig pihenni hagyom, majd egy nagyon éles késsel ujjnyi szeletekre vágom. Ezeket a szeleteket újra a tepsibe teszem, és további 10 percre visszatolom a sütőbe. Ha azt szeretnétek, hogy kicsit puhábbak legyenek a sütik, már akár a 6-7. percben is ki lehet venni őket.

A bejegyzés trackback címe:

https://citromhabcsok.blog.hu/api/trackback/id/tr145660471

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása