Citrom, hab, csók

Citrom, hab, csók

Kókuszos-csokis péksüti - ha unod a csigát

2014. augusztus 21. - citromhabcsok

A reggeli nálam kardinális kérdés. Nem annyira kardinális, mint a kávé, ami nélkül nem igazán működök, de azért fontos, hogy legyen. Mivel kezdek ráunni az útba eső pékségek péksütemény-kínálatára, elkezdtem vadászni valami újdonságra. A scone, ez a vajas, omlós péksütemény az angolszász országokban nem igazán újdonság, az Oxford English Dictionary szerint már 1513-ban említették. Magyarország azonban nem tartozik az angolszász államok közé, így itt érvényesül az újszülöttnek minden vicc új elve.

Szóval scone-t sütöttem reggelire. Méghozzá olyan gyorsan, hogy ennél gyorsabban tényleg csak akkor jutok péksütihez, ha beállok az egyik metrómegállóban található pékség előtt a sorba. Előkészítés maximum 15 perc, (feltéve, ha van aprítónk), majd további 15 perc sütés, ami alatt kényelmesen el is mosogatok. Most Bounty-verzió született, de készülhet sokkal egészségesebb süti is aszalt gyümölcsökkel, zabpehellyel, teljes kiőrlésű liszttel, magvakkal, sós verzióban sajtokkal, sonkával. Úgy variálható, ahogy épp a kedvünk tartja, és a rendelkezésre álló hozzávalók megengedik. Nem ez a legfotogénebb édesség a világon, de a reggeli megmentő péksüteménynél a funkció háttérbe szoríthatja a külcsínt.

Ha nem szeretnél lemaradni a receptjeimről és egyéb gasztrotémákról, kövesd a Citrom, hab, csók Facebook-oldalát is!

P1060196.JPG

Hozzávalók (8 darabhoz):

250 g liszt

1 evőkanál sütőpor

fél teáskanál só

105 g hideg vaj felkockázva

40 g cukor

160 ml kókusztej vagy sima tej

25 g kókuszreszelék

70 g étcsokoládé feldarabolva

P1060209.JPG

Előmelegítem a sütőt 200 fokra.

A lisztet, a sütőport és a sót az aprítóba öntöm. Hozzáteszem a kockákra vágott hideg vajat, és addig dolgozom össze a robotgéppel, amíg össze nem áll a tészta. Gépi segítség hiányában is megoldható a művelet: ez esetben a vajat össze kell morzsolni a liszttel, lehetőleg ujjbeggyel és gyorsan.

Egy nagyobb tálba teszem a tésztát, hozzáöntöm a cukrot és a kókusztejet. Addig keverem, míg a száraz hozzávalók fel nem veszik a tejet. Ezután hozzáforgatom a kókuszreszeléket és a csokoládét is. A scone készítésénél ügyelni kell arra, hogy a tésztát ne dolgozzuk túl, mert akkor a végeredmény egy kemény péksütemény lehet.

Enyhén lisztezett felületen, belisztezett kézzel 18-20 cm-es átmérőjű körré lapítom a tésztát, majd mint egy tortát felszeletelem 8 egyenlő darabra.

Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem, majd 15 percre a sütőbe tolom. Aranybarnára sütöm. Ha elkészült, sütirácson hagyom kihűlni.

A recept innen származik.

A bejegyzés trackback címe:

https://citromhabcsok.blog.hu/api/trackback/id/tr106621071

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása