Citrom, hab, csók

Citrom, hab, csók

Francia apróság - canelé

2017. május 10. - citromhabcsok

Szeretnél jól lakni két falat sütitől? Akkor a canelét neked találták ki. Megtévesztő apróságok ezek a fura formájú francia sütik, amelyek ráadásul még úgy is néznek ki, mintha a cukrász jól megfeledkezett volna arról, hogy betette őket sülni, és három House of Cards/Twin Peaks/13 Reasons Why (kedvenc sorozat behelyettesíthető) rész után kapott volna csak észbe, hogy ki kellene venni a sütőből. 

A zord külső ugyanis gazdag, krémes belsőt takar sok tejjel, vaníliával és nem utolsó sorban cukorral. Nem kell csodálkozni tehát, ha gyorsan eltelít. Meglepően könnyű elkészíteni - végtére is csak egy sült vaníliasodóról beszélünk -, ráadásul talán ez az egyetlen olyan sütemény, amit nem kell kidobni, ha megég a külseje, sőt, ez kifejezetten alapkövetelmény. Az se riasszon vissza senkit a sütéstől, ha nincs canelé-formája, én is szilikon muffin- és bonbonformákkal egészítettem ki a hatdarabos canelésütő-készletem.

Ha nem szeretnél lemaradni a receptjeimről és egyéb gasztrotémákról, kövesd a Citrom, hab, csók Facebook-oldalát is! 

canele2.JPG

Hozzávalók (kb. 12-14 darab caneléhez):

fél liter zsíros tej

60 g hideg vaj

100 g liszt 

220 g nádcukor

4 tojás sárgája

3-4 evőkanál barna rum

1 rúd vanília

egy csipet só

A formák kikenéséhez: 

egy evőkanál puha vaj

egy evőkanál méz

canele.JPG

A vaníliarudat félbe vágom, kikaparom a magjait, és a rúddal együtt beleteszem a tejbe. Elkezdem melegíteni, de nem forralom fel, csak hagyom pöszörögni 5-6 percig. 

Leveszem a tűzről, kihalászom belőle a vaníliarudat, és belekeverem a hideg vajat. Hagyom picit hűlni. 

Közben a lisztet egy tálba szitálom, összekeverem a cukorral, a sóval és a négy tojás sárgájával. Ezután a meleg tejet és a rumot folyamatos keverés mellett hozzáadom a szilárd hozzávalókhoz. Ne ijedjetek meg attól, hogy darabos lesz, az egészet át kell még passzírozni egy szűrőn keresztül, hogy csomómentes legyen. Ha ez megtörtént, egész éjszakára hűtőbe teszem a sűrű sodót. 

Másnap a sütőt előmelegítem 200 fokra.

A formákat kikenem a puha vaj és a méz keverékével. Beteszem őket a fagyasztóba 15 percre, majd eloszlatom bennük a vaníliás sodót, ügyelve arra, hogy ne legyenek teljesen teletöltve. Kb. 70-75 percre a sütőbe tolom. Akkor jó a süti, ha kívülről már megkaramellizálódott, vagyis kicsit égett. Hagyom 10-15 percig hűlni, majd sütirácsra borítom. 

A recept innen származik.

20170417_130751.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://citromhabcsok.blog.hu/api/trackback/id/tr7912494249

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása