Már majd' három hónapja írom a blogot és még nem volt mákos sütemény?! Gyorsan pótolnom kellett a hiányosságot, méghozzá egy pofonegyszerű kevert süti felturbózásával. A karácsonyi készülődés miatt már úgyis többeknél a polcon a darált mák, ezért legalább nem kell elrohanni a boltba. A gubára meg maximum kicsit kevesebb jut, vagy addig akár újra lehet tölteni a készleteket. Ha valakit még nem igazán kerített hatalmába az ünnepi hangulat, javaslom, hogy kezdje ezzel a sütivel a ráhangolódást. Ja, és azt mondtam már, hogy az előkészítése nem vesz el sok időt az ember életéből? Ez sem mellékes az ajándékvadászós időszakban.
Ha nem szeretnél lemaradni a receptjeimről és egyéb gasztrotémákról, kövesd a Citrom, hab, csók Facebook-oldalát is!
Hozzávalók (egy 18x28 cm-es tepsihez):
a morzsához:
15 g vaj
15 g liszt
15 g porcukor
100 g marcipán
csipet só
a tésztához:
300 g darált mák
150 g cukor
60 g vaj felolvasztva
fél csomag sütőpor
3 tojás
1 citrom reszelt héja
1 üveg meggybefőtt (kb. 275 g meggy kell majd belőle)
A morzsával indítom a sütikészítést: marcipánt kockákra vágom, közben megolvasztom a vajat. A marcipánhoz adom a cukrot, a sót, a lisztet és a mákot, hozzáöntöm a vajat, majd egy villa segítségével összedolgozom a marcipánnal. Hűtőbe teszem.
A sütőt előmelegítem 180 fokra. A tojásokat szétválasztom, a sárgáját fehéredésig keverem a cukor felével, a fehérjéket pedig kemény habbá verem a cukor másik felével. A sütőport elkeverem a mákkal, majd a cukros tojássárgához öntöm a langyos vajjal és a citrom héjával együtt. Összedolgozom a keveréket. Végül óvatosan beleforgatom a felvert tojásfehérjét.
A tésztát kivajazott tepsibe öntöm, rászóróm a meggyet, majd a morzsát is egyenletesen eloszlatom a tetején. Fél órára betolom a sütőbe, tűpróbával ellenőrzöm, hogy elkészült-e. Ha már nem ragad semmi a tűre, kiveszem, és sütőrácsra téve hagyom kihűlni.