Citrom, hab, csók

Citrom, hab, csók

Meggyes-mákos süti marcipános morzsával

2013. december 09. - citromhabcsok

Már majd' három hónapja írom a blogot és még nem volt mákos sütemény?! Gyorsan pótolnom kellett a hiányosságot, méghozzá egy pofonegyszerű kevert süti felturbózásával. A karácsonyi készülődés miatt már úgyis többeknél a polcon a darált mák, ezért legalább nem kell elrohanni a boltba. A gubára meg maximum kicsit kevesebb jut, vagy addig akár újra lehet tölteni a készleteket. Ha valakit még nem igazán kerített hatalmába az ünnepi hangulat, javaslom, hogy kezdje ezzel a sütivel a ráhangolódást. Ja, és azt mondtam már, hogy az előkészítése nem vesz el sok időt az ember életéből? Ez sem mellékes az ajándékvadászós időszakban.

Ha nem szeretnél lemaradni a receptjeimről és egyéb gasztrotémákról, kövesd a Citrom, hab, csók Facebook-oldalát is!

P1040798.JPG

Hozzávalók (egy 18x28 cm-es tepsihez):


a morzsához:

15 g vaj

15 g liszt

15 g porcukor

100 g marcipán

csipet só

a tésztához:

300 g darált mák

150 g cukor

60 g vaj felolvasztva

fél csomag sütőpor

3 tojás

1 citrom reszelt héja

1 üveg meggybefőtt (kb. 275 g meggy kell majd belőle)

A morzsával indítom a sütikészítést: marcipánt kockákra vágom, közben megolvasztom a vajat. A marcipánhoz adom a cukrot, a sót, a lisztet és a mákot, hozzáöntöm a vajat, majd egy villa segítségével összedolgozom a marcipánnal. Hűtőbe teszem.

A sütőt előmelegítem 180 fokra. A tojásokat szétválasztom, a sárgáját fehéredésig keverem a cukor felével, a fehérjéket pedig kemény habbá verem a cukor másik felével. A sütőport elkeverem a mákkal, majd a cukros tojássárgához öntöm a langyos vajjal és a citrom héjával együtt. Összedolgozom a keveréket. Végül óvatosan beleforgatom a felvert tojásfehérjét.

A tésztát kivajazott tepsibe öntöm, rászóróm a meggyet, majd a morzsát is egyenletesen eloszlatom a tetején. Fél órára betolom a sütőbe, tűpróbával ellenőrzöm, hogy elkészült-e. Ha már nem ragad semmi a tűre, kiveszem, és sütőrácsra téve hagyom kihűlni.

A bejegyzés trackback címe:

https://citromhabcsok.blog.hu/api/trackback/id/tr935680227

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása