Sikerült megfázással kezdenem az új évet. Két kamillatea között azon gondolkoztam, mi segíthet abban, hogy minél gyorsabban kilábaljak ebből, és ekkor jutott eszembe a gyömbér és a citrom kombinációja. Nem teában – bár úgy is határozottan jó –, hanem süteményben. Erre a kalácsra tavaly télen bukkantam rá, és annyira belejöttem a készítésébe, hogy két héten belül négyszer sütöttem meg. Aztán ahogy kitavaszodott, átvették a helyét könnyedebb sütik. Itt az idő, hogy visszatérjek hozzá. Már a készítése is felér egy aromaterápiával, a fogyasztása pedig, ha magát a megfázást nem is szünteti meg, de biztos ad egy kis plusz energiát a küzdelemhez.
Ha nem szeretnél lemaradni a receptjeimről és egyéb gasztrotémákról, kövesd a Citrom, hab, csók Facebook-oldalát is!
Hozzávalók:
a tésztához:
1 csomag porélesztő
0,8 dl langyos tej
2 kiskanál vaníliakivonat
46,5 dkg liszt
5,5 dkg cukor
2 kiskanál őrölt gyömbér
10 dkg mazsola
17,5 dkg olvasztott vaj
2 tojás
a töltelékhez:
11 dkg cukor
2 kiskanál őrölt gyömbér
1 kiskanál reszelt citromhéj
6 dkg olvasztott vaj
a krémhez:
10 dkg krémsajt
2 evőkanál citromlé
10 dkg porcukor
Az élesztőt a tejjel és a vaníliakivonattal összekeverem, majd meleg helyen néhány percig állni hagyom. A lisztet egy nagy edénybe szitálom, hozzáadom a cukrot, a gyömbért, a mazsolát – mely elhagyható, vagy helyettesíthető aszalt vörösáfonyával – és a vajat, majd végül az élesztőt, és gépi habverővel kb. 1 percig keverem.
Egyesével hozzáadom a tojásokat, és kb. 5 perc alatt sima, kissé ragacsos tésztává dagasztom, majd egy kivajazott edénybe teszem, és meleg helyen kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztem.
Amikor megkelt, két sütőpapír között 50x25 cm-es téglalappá nyújtom és öt részre osztom. Jöhet a töltés. Ehhez a cukrot összekeverem a gyömbérrel és a citromhéjjal. Egy tésztalapot vékonyan megkenek olvasztott vajjal, majd megszórom a gyömbéres keverékkel. Ráteszek egy másik tésztalapot. Ezt is megkenem vajjal és megszórom a keverékkel, és folytatom az építkezést, amíg van tésztám. A legfelső tésztalapot is meg kell kenni. Előre szólok, hogy ez piszkos munka, az egész kezünk tocsogni fog a gyömbéres vajtól. De nekem nem is kell jobb kézpakolás:)
A tésztatornyot hat egyenlő részre vágom, és egy sütőpapírral kibélelt kenyérsütő formába teszem úgy, hogy a tésztalapok egymás mellett sorakozzanak a formában. Műanyag fóliával letakarom, és meleg helyen ismét duplájára kelesztem.
A sütőt 180 fokra előmelegítem. A kalácsot 30-35 perc alatt aranybarnára sütöm, majd negyed órás pihentetés után óvatosan kiemelem a formából, de akár magában a formában is tálalható.
A citromkrémhez a krémsajtot simára keverem a citromlével és a porcukorral, majd megkenem vele a már kihűlt kalács tetejét.