Citrom, hab, csók

Citrom, hab, csók

Gyömbéres citromos kalács

2014. január 02. - citromhabcsok

Sikerült megfázással kezdenem az új évet. Két kamillatea között azon gondolkoztam, mi segíthet abban, hogy minél gyorsabban kilábaljak ebből, és ekkor jutott eszembe a gyömbér és a citrom kombinációja. Nem teában – bár úgy is határozottan jó –, hanem süteményben. Erre a kalácsra tavaly télen bukkantam rá, és annyira belejöttem a készítésébe, hogy két héten belül négyszer sütöttem meg. Aztán ahogy kitavaszodott, átvették a helyét könnyedebb sütik. Itt az idő, hogy visszatérjek hozzá. Már a készítése is felér egy aromaterápiával, a fogyasztása pedig, ha magát a megfázást nem is szünteti meg, de biztos ad egy kis plusz energiát a küzdelemhez.

Ha nem szeretnél lemaradni a receptjeimről és egyéb gasztrotémákról, kövesd a Citrom, hab, csók Facebook-oldalát is!

P1020848.JPG

Hozzávalók:

a tésztához:

1 csomag porélesztő

0,8 dl langyos tej

2 kiskanál vaníliakivonat

46,5 dkg liszt

5,5 dkg cukor

2 kiskanál őrölt gyömbér

10 dkg mazsola

17,5 dkg olvasztott vaj

2 tojás

a töltelékhez:

11 dkg cukor

2 kiskanál őrölt gyömbér

1 kiskanál reszelt citromhéj

6 dkg olvasztott vaj

a krémhez:

10 dkg krémsajt

2 evőkanál citromlé

10 dkg porcukor

Az élesztőt a tejjel és a vaníliakivonattal összekeverem, majd meleg helyen néhány percig állni hagyom. A lisztet egy nagy edénybe szitálom, hozzáadom a cukrot, a gyömbért, a mazsolát – mely elhagyható, vagy helyettesíthető aszalt vörösáfonyával – és a vajat, majd végül az élesztőt, és gépi habverővel kb. 1 percig keverem.

Egyesével hozzáadom a tojásokat, és kb. 5 perc alatt sima, kissé ragacsos tésztává dagasztom, majd egy kivajazott edénybe teszem, és meleg helyen kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztem.

Amikor megkelt, két sütőpapír között 50x25 cm-es téglalappá nyújtom és öt részre osztom. Jöhet a töltés. Ehhez a cukrot összekeverem a gyömbérrel és a citromhéjjal. Egy tésztalapot vékonyan megkenek olvasztott vajjal, majd megszórom a gyömbéres keverékkel. Ráteszek egy másik tésztalapot. Ezt is megkenem vajjal és megszórom a keverékkel, és folytatom az építkezést, amíg van tésztám. A legfelső tésztalapot is meg kell kenni. Előre szólok, hogy ez piszkos munka, az egész kezünk tocsogni fog a gyömbéres vajtól. De nekem nem is kell jobb kézpakolás:)

A tésztatornyot hat egyenlő részre vágom, és egy sütőpapírral kibélelt kenyérsütő formába teszem úgy, hogy a tésztalapok egymás mellett sorakozzanak a formában. Műanyag fóliával letakarom, és meleg helyen ismét duplájára kelesztem.

A sütőt 180 fokra előmelegítem. A kalácsot 30-35 perc alatt aranybarnára sütöm, majd negyed órás pihentetés után óvatosan kiemelem a formából, de akár magában a formában is tálalható.

A citromkrémhez a krémsajtot simára keverem a citromlével és a porcukorral, majd megkenem vele a már kihűlt kalács tetejét.

P1020857.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://citromhabcsok.blog.hu/api/trackback/id/tr525720369

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása