Piros-fehér-zöld, ez a zöldteás piskótatekercs túrókrémmel és málnával. És nem is akármilyen piskótatekercs ez, hanem az első az életemben. Kellőképpen tartottam is tőle a gyakorlatlanságom miatt, de az az igazság, hogy ez sem egy rocket science. A kritikus pont természetesen a tekerés: először még melegen és üresen, másodjára pedig már megtöltve. Én mindkétszer extra lassú és óvatos voltam, nehogy piskótatörésre kerüljön sor.
A tölteléke nem épp a klasszikus baracklekvár vonal, de hát maga a piskóta sem az, ami akár nagymamáink sütőjéből is kikerülhetne. Azért ha valakinek a mamája mégis kevert matchateaport a tésztához, jelezze nekem. Egyébként a túrókrém elkészítése nem tart tovább, mint egy jól lezárt baracklekvár tetejének eltávolítása (főleg ha még kiskanállal is be kell segíteni - ugye ti is ismeritek az érzést?), így a sütikészítésre szánt időt nem dobja meg, ha nem a lekvárhoz nyúlunk.
Ha nem szeretnél lemaradni a receptjeimről és egyéb gasztrotémákról, kövesd a Citrom, hab, csók Facebook-oldalát is!
Hozzávalók:
A piskótához:
5 tojás
75 g cukor
100 g liszt
2,5 teáskanál matchateapor
egy csipet só
A túrókrémhez:
250 g túró
150 g mascarpone
1 csomag zselatin expressz (20 g-os)
70 g porcukor
150-200 g málna
Megmosom a málnát és papírtörlőn hagyom megszáradni. Kiveszem a mascarponet és a túrót a hűtőből.
A sütőt előmelegítem 200 fokra. Egy sütőtepsit kibélelek sütőpapírral.
A tojásokat szétválasztom. A sárgáját a cukorral habosra keverem. A fehérjéket a sóval együtt kemény habbá verem.
A fehérjehabot a cukros masszához forgatom, majd rászitálom a liszttel elkevert matchaport. Óvatosan összedolgozom a tésztát.
A keveréket téglalap alakban egyenletesen eloszlatom a sütőtepsin. Kb. 8 percig sütöm.
Sütőrácson hagyom pár percig pihenni, majd még melegen egy tiszta konyharuhára borítom. Lehúzom róla a sütőpapírt. A konyharuha segítségével óvatosan feltekerem a piskótát. Így hagyom kihűlni.
A töltelékhez a mascarponét összedolgozom a túróval, a zselatinporral és a porcukorral. Masszív keverék lesz, ne habos krémre számítsatok.
Amint a krém elkészül, óvatosan kihengergetem a piskótát. Egyenletesen eloszlatom rajta a túrót, majd megszórom málnával.
Szorosan feltekerem a piskótát. Hűtőbe teszem 2-3 órára. Porcukorral meghintve, de akár "csupaszon" is tálalható.