Citrom, hab, csók

Citrom, hab, csók

Málnás-túrós piskótatekercs

2014. július 10. - citromhabcsok

Piros-fehér-zöld, ez a zöldteás piskótatekercs túrókrémmel és málnával. És nem is akármilyen piskótatekercs ez, hanem az első az életemben. Kellőképpen tartottam is tőle a gyakorlatlanságom miatt, de az az igazság, hogy ez sem egy rocket science. A kritikus pont természetesen a tekerés: először még melegen és üresen, másodjára pedig már megtöltve. Én mindkétszer extra lassú és óvatos voltam, nehogy piskótatörésre kerüljön sor.

A tölteléke nem épp a klasszikus baracklekvár vonal, de hát maga a piskóta sem az, ami akár nagymamáink sütőjéből is kikerülhetne. Azért ha valakinek a mamája mégis kevert matchateaport a tésztához, jelezze nekem. Egyébként a túrókrém elkészítése nem tart tovább, mint egy jól lezárt baracklekvár tetejének eltávolítása (főleg ha még kiskanállal is be kell segíteni - ugye ti is ismeritek az érzést?), így a sütikészítésre szánt időt nem dobja meg, ha nem a lekvárhoz nyúlunk. 

Ha nem szeretnél lemaradni a receptjeimről és egyéb gasztrotémákról, kövesd a Citrom, hab, csók Facebook-oldalát is!

P1050850.JPG

Hozzávalók:

A piskótához:

5 tojás

75 g cukor

100 g liszt

2,5 teáskanál matchateapor

egy csipet só

A túrókrémhez:

250 g túró

150 g mascarpone

1 csomag zselatin expressz (20 g-os)

70 g porcukor

150-200 g málna

Megmosom a málnát és papírtörlőn hagyom megszáradni. Kiveszem a mascarponet és a túrót a hűtőből.

A sütőt előmelegítem 200 fokra. Egy sütőtepsit kibélelek sütőpapírral.

A tojásokat szétválasztom. A sárgáját a cukorral habosra keverem. A fehérjéket a sóval együtt kemény habbá verem.

A fehérjehabot a cukros masszához forgatom, majd rászitálom a liszttel elkevert matchaport. Óvatosan összedolgozom a tésztát.

A keveréket téglalap alakban egyenletesen eloszlatom a sütőtepsin. Kb. 8 percig sütöm.

Sütőrácson hagyom pár percig pihenni, majd még melegen egy tiszta konyharuhára borítom. Lehúzom róla a sütőpapírt. A konyharuha segítségével óvatosan feltekerem a piskótát. Így hagyom kihűlni.

A töltelékhez a mascarponét összedolgozom a túróval, a zselatinporral és a porcukorral. Masszív keverék lesz, ne habos krémre számítsatok.

Amint a krém elkészül, óvatosan kihengergetem a piskótát. Egyenletesen eloszlatom rajta a túrót, majd megszórom málnával.

Szorosan feltekerem a piskótát. Hűtőbe teszem 2-3 órára. Porcukorral meghintve, de akár "csupaszon" is tálalható.

P1050858.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://citromhabcsok.blog.hu/api/trackback/id/tr866487733

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása