Mondtam már mennyire szeretem a morzsás sütiket? Igen: itt, itt és itt. Eddig még mindegyik nagy sikert aratott, de ez az epres különösen nagy kedvenc. Tavaly egy barátnőm esküvőjén debütált a nagyközönség előtt, és a nagyközönség villámgyorsan el is tüntette. Mielőtt eltűnt a színről, sikerének titkát még megosztotta velem: puha, vajas tészta, szaftos eper és ropogós, édes marcipánmorzsa. Kinek van hiányérzete egy ilyen felsorolás után? Naugye, ez így tökéletes.
Ha nem szeretnél lemaradni a receptjeimről és egyéb gasztrotémákról, kövesd a Citrom, hab, csók Facebook-oldalát is!
Hozzávalók (20x20 cm-es sütőformához vagy 22-24 cm átmérőjű tortaformához)
15 dkg puha vaj
10 dkg cukor
1 teáskanál vaníliakivonat
2 tojás
15 dkg liszt
1 teáskanál sütőpor
30-40 dkg tisztított eper, félbe-negyedekbe vágva
A morzsához:
3 dkg vaj
3 dkg liszt
2 dkg porcukor
csipet só
10 dkg marcipán
A morzsával indítok, mert azt pihentetni kell kicsit a hűtőben. A vajat megolvasztom, majd belekeverem a lisztet, a porcukrot és a sót. Ezután az apróra vágott marcipánt is a tálba öntöm, és egy villa segítségével összedolgozom a többi hozzávalóval. Lefedem és hűtőbe teszem fél órára.
A sütőt előmelegítem 180 fokra.
A tésztához a vajat a cukorral és a vaníliakivonattal habosra keverem. Hozzáöntöm a felvert tojásokat és egységes masszává dolgozom. Ezután az előzőleg átszitált lisztet és sütőport is apránként hozzáforgatom. Sűrű tésztát fogunk kapni.
Sütőpapírral kibélelem a formát, és egy kanál segítségével egyenletesen eloszlatom benne a tésztát. Az epreket szépen elrendezem a tetején, majd megszórom mindezt a marcipános morzsával.
A sütőbe tolom 50-55 percre, tűpróbával ellenőrzöm, hogy elkészült-e.
A recept innen származik, örök hála és köszönet érte.