Túlzás lenne az állítani, hogy mióta elkezdtem futni (már 9 egész hete), jobban odafigyelek arra is, hogy mit eszek. Ugyanakkor nyilván ott motoszkál a fejemben, hogy ha már egyszer mozgok, akkor nem kellene cukorral, fehér liszttel és egyéb joggal szidott, de azért finom hozzávalókkal tönkrevágni az egészséges életmód felé tett apró lépéseket. Amikor rábukkantam erre kekszre, ami tele van zabbal, tökmaggal, aszalt áfonyával, és sütőtökkel, nem sokat gondolkoztam azon, hogy megsüssem, vagy ne süssem. Az egészségessége persze relatív, az általam eddig készített sütikhez képest mindenképpen annak tartom.
Reggelire joghurttal, uzsonnára kávéval, futás előtt magában, és roboghatunk is töretlenül a céljaink felé.
Ha nem szeretnél lemaradni a receptjeimről és egyéb gasztrotémákról, kövesd a Citrom, hab, csók Facebook-oldalát is!
Hozzávalók (12-14 db kekszhez):
50 g kókuszolaj
85 g méz
180 g apró szemű zabpehely
90 g héj nélküli natúr tökmag
80 g aszalt vörösáfonya
25 g őrölt lenmag
1 teáskanál sütőtök-fűszerkeverék
125 g sütőtökpüré
2 felvert tojás
1 csipet só
Előmelegítem a sütőt 160 fokra. Egy sütőtepsit kibélelek sütőpapírral.
A kókuszolajat és a mézet egy edényben összemelegítem, hogy folyékony elegyet kapjak.
Egy nagyobb tálba öntöm a zabpelyhet, a tökmagot, a vörösáfonyát, a lenmagot, a fűszerkeveréket és a sót, majd belekeverem a mézes kókuszolajat, a sütőtökpürét és a tojásokat is. Addig keverem, míg össze nem állnak a hozzávalók.
Egy evőkanál vagy egy "amerikai típusú" mérőkanál segítségével ráhalmozom a keveréket a tepsire. Én egy 1/4 cup-os csészét haszáltam, annak az aljával formára is lehet lapogatni a kekszgombócokat.
Kb. 15 percre a sütőbe tolom, ha kezd aranybarnára sült, kiveszem. Hagyom 10 percig a tepsiben hűlni, majd átteszem sütirácsra.
A recept innen származik.