Tudom, tudom, hogy negyven fok lesz hétvégén, és egyébként is már napok óta kánikula van, ezért is ajánlgatok nektek olyan sütit, amihez csak fél órára kell befűteni a lakásban. A crumble nyáron is hálás téma, hiszen valójában nem más, mint sült gyümölcs és némi morzsa. Ebben a receptben a pisztácia teszi kicsit különlegesebbé és elegánsabbá az egyébként rém egyszerű süteményt. A sütőbekapcsolás hátrányait kiegyenlítendő, erőteljesen javallott vaníliafagyival turbózni a végeredményt. És voilá, kész a tökéletes, gyümölcsös nyári desszert.
Ha nem szeretnél lemaradni a receptjeimről és egyéb gasztrotémákról, kövesd a Citrom, hab, csók Facebook-oldalát is!
Hozzávalók (egy 25 cm-es pitetálhoz)
125 g liszt
100 g cukor
100 g puha vaj
50 g tisztított pisztácia durvára aprítva
egy citrom reszelt héja
egy teáskanál vaníliakivonat
egy csipet só
500 g málna
500 g őszibarack
3 evőkanál barna cukor
3 evőkanál citromlé
Először is elkészítem a morzsát. Ehhez a lisztet, a cukrot, a vajat, a vaníliakivonatot, a citromhéjat és a sót kézzel, vagy egy aprítógép segítségével morzsás állagúra dolgozom, majd hozzáadom a durvára aprított pisztáciát. Fél órára a hűtőbe teszem.
Közben a gyümölcsöket megmosom, megszárítom, a barackot falatnyi darabokra vágom. Egy tálban összekeverem a gyümölcsöket a cukorral és a három evőkanál citromlével, majd átöntöm az egészet a pitetálba.
A sütőt előmelegítem 200 fokra.
A fél óra letelte után kiveszem a morzsát a hűtőből, és egyenletesen eloszlatom a gyümölcsös réteg tetején. Kb. 20-25 percre betolom a sütőbe. Amikor a morzsa már aranybarna, kiveszem, és sütirácson hagyom langyosra hűlni. Vaníliafagyival tálalom.