Ennek a sütinek a krémjét sokáig ettük. Ez persze nem panasz, maximum azt jelzi, hogy túl vastagon tömködtem a tésztát a csillag alakú szilikonformába, így kevés töltelék fért bele. Én ennek ellenére legközelebb is ragaszkodni fogok ehhez a krémmennyiséghez, sőt lehet, hogy többet is csinálok. Mert kenhető kekszre, vagy összetört csokis keksszel és gyümölccsel rétegezve lehet belőle elegáns, pohárban tálalt desszert (ehhez tényleg nagyobb adagot kell készíteni), vagy mert egy kiskanállal úgy lehet belőle 1-2 falatot kilopni, hogy senki sem veszi észre. Utóbbit legjobb éjszakára időzíteni, csak olyan Nigellásan.
Ha nem szeretnél lemaradni a receptjeimről és egyéb gasztrotémákról, kövesd a Citrom, hab, csók Facebook-oldalát is!
Hozzávalók:
A tésztához: (kb. 16 db muffinformához elég, ha nem kell ennyi, a maradék lefagyasztható)
240 g liszt
120 g cukrozatlan kakaópor
200 g puha vaj, kockákra vágva
110 g cukor
1 tojás
A krémhez (6-8 kosárkát fog megtölteni, amennyiben hagyunk helyet neki a tészta közepén:))
100 g fehér csoki
60 g tejszín
1 citrom reszelt héja
1 kávéskanál citromlé
100 g krémsajt
A teteje díszíthető szederrel, málnával, áfonyával, eperrel. Télen sem kell róla lemondani: 100 gramm tetszőleges fagyasztott bogyós gyümölcsöt és 1 evőkanál cukrot kell csak összerottyantani, így nem maradunk díszítés és nyári ízek/színek nélkül.
A tészta hozzávalóit egy tálba rakom és összegyúrom (1-2 evőkanál hideg vizet adok hozzá, ha nem akar összeállni). Ha minden mindennel elvegyült, folpackba csomagolva hűtőbe teszem kb. fél órára.
Miután kivettem a tésztát a hűtőből, kisebb, mondjuk másfél diónyi darabokat szakítok le belőle, és kinyújtom. A tésztát a vajjal kikent, kakaóporral megszórt muffinformába helyezem (szilikon sütőformát használva a vajra és a kakaóporra nincs szükség). Nem kell megijedni, ha a tészta esetleg szakad, én például darabokban nyomkodtam bele a formába, az élvezeti értékéből nem veszített. Mielőtt beteszem a kosárkákat a 180 fokra melegített sütőbe, minden forma alját megszurkálom villával, hogy ne púposodjon, ne töredezzen össze a tészta. 15 percig sütöm, majd sütirácson hagyom kihűlni.
A krémhez a darabokra vágott fehér csokit, a tejszínt, a citrom héját és levét egy lábasban közepes tűzön állandó keverés mellett összeolvasztom, majd hagyom hűlni. Ha teljesen kihűlt, hozzáadom a krémsajtot, és addig keverem, míg csomómentes nem lesz.
A tésztakosarakat, miután teljesen kihűltek, kiemelem a formából, és megtöltöm a krémmel. A tetejükre teszek pár szem gyümölcsöt, és mehetnek is az asztalra.
A recept a csakapuffin.hu oldalról származik.