Ha lehetne kívánni, hogy milyen gyümölcs teremjen egész évben itthon, egyenletesen jó minőségben, akkor én a szedret választanám. Felvetődhet a kérdés, hogy akkor miért nem árasztom el szedres sütikkel a blogot, és a válasz ennél egyszerűbb már nem is lehetne: a szeder nem jut el addig, hogy sütibe kerüljön. Megveszem, megeszem. Komplikációmentes, jól működő kapcsolat ez ember és gyümölcs között.
A pite elkészítése már korántsem volt ilyen komplikációmentes. Nem azért, mert ez egy különösen bonyolult recept, egyáltalán nem az. A krém elkészítéséhez még csak gépet sem kell elővenni, a tészta meg egy egyszerű pitetészta, az aprító secperc alatt összeállítja. Csak vannak olyan napok, amikor semmi nem akar sikerülni. Ilyenkor meg kell várni, jobb esetben egy pohár finom borral a kezedben, hogy a nap elmúljon, és másnap újrakezdeni. És lám, második nekifutásra ugyanaz a recept, ugyanazokkal a hozzávalókkal összeáll. Veletek is szokott ilyen történni?
Végül azért csak ez lett a hónap pitéje. Egyrészt azért, mert már lassan vége van a hónapnak, és eddig még nem sütöttem pitét, másrészt pedig számomra mindig a szeder aranyozza be/borítja lilába az augusztust, így kétség sem fért hozzá, hogy főszerepet kell játszania egy süteményben.
Ha nem szeretnél lemaradni a receptjeimről és egyéb gasztrotémákról, kövesd a Citrom, hab, csók Facebook-oldalát is!
Hozzávalók:
A tésztához:
190 g liszt
25 g cukrozatlan kakaó
fél evőkanál cukor
1 csipet só
145 g vaj kockákra vágva, lehűtve
3-4 evőkanál jeges víz
A túrókrémhez:
500 g túró
2 tojás sárgája
100 g porcukor
4 evőkanál tejföl
1 vaníliarúd kikapart magjai
1 citrom reszelt héja
A díszítéshez 300 g szeder
A tésztával kezdek, amit akár már a sütés előtti nap is el lehet készíteni.
Összekeverem a lisztet, a kakaót, a cukrot és a sót, majd az aprító táljába öntöm. Hozzáteszem a kockákra vágott hideg vajat, és addig keverem a géppel, míg már csak apró vajdarabkák látszódnak a keverékben. Ekkor hozzáteszek 3 evőkanál jeges vizet, és addig járatom az aprítót, míg a massza el nem kezd tésztává összeállni. Ha nagyon darabos, még egy evőkanál vizet teszek hozzá, és tovább keverem az aprítóval.
Ha elkészült, kiveszem a tésztát, gyors mozdulatokkal simára gyúrom, majd folpackba bugyolálva beteszem a hűtőbe minimum egy órára. Ha több mint egy órát tölt a tészta a hűtőben, a nyújtás előtt pár percig hagyjuk állni, hogy lehessen dolgozni vele.
Ha letelt az egy óra, kiveszem a tésztát a hűtőből, és két folpackcsík között 2-3 mm vastagságúra nyújtom. Beleteszem a formába, elegyengetem, a kilógó részeket levágom. A tészta most újabb minimum fél órára mehet vissza a hűtőbe folpackkal jól lefedve.
Előmelegítem a sütőt 170 fokra. A pitetésztát először vakon sütöm, vagyis kibélelem a formát sütőpapírral, és erre nehezéket (rizst, száraz babot, vagy kerámia pitenehezéket) teszek. 20 percig sütöm így. Ha letelt a 20 perc, kiveszem a nehezéket, és további 10 percig sütöm.
Míg a tészta a sütőben van, elkészítem a tölteléket. A túrót villával összetöröm, hogy selymesebb állagot kapjak, és a nagy rögöket eltüntessem benne. Ezután hozzákeverem a tojássárgáját, a porcukrot, a tejfölt, a vaníliamagokat és a citromhéjat. Ennyi az egész.
Az elkészült tésztát kiveszem a sütőből, és a sütési hőmérsékletet visszaállítom 150 fokra.
A tölteléket eloszlatom a tésztán és a pitét 25 percre visszatolom a sütőbe.
Amikor elkészült, sütirácson hagyom kihűlni. Szederrel díszítem.