Citrom, hab, csók

Citrom, hab, csók

Csirkés-krémsajtos lepény aszalt paradicsommal - "legényfogó" vacsora

2014. január 22. - citromhabcsok

A leveles tészta az emberiség barátja. Nekem is volt épp egy adag a hűtőben, ami a lejáratához közeledett, így gyorsan kezdenem kellett vele valamit. Többször készítettem már tejszínes, aszalt paradicsomos csirkét tésztával, és rájöttem, hogy ezek az alapanyagok lepényként is tökéletesen működhetnek. Az elméletem teljes mértékben beigazolódott. Barátom huga, aki nálunk vacsorázott, megjegyezte, hogy az ilyen egyszerű, de kifinomultnak tűnő kajákat szokták legényfogónak titulálni. Erről nem tudok nyilatkozni, mert nálam a gyors almás süti vált be, de ha valakinek ezzel a recepttel sikerül "megfőzni" valakit, ne tartsa titokban, kiteszem a dicsőségfalamra:)

Ha nem szeretnél lemaradni a receptjeimről és egyéb gasztrotémákról, kövesd a Citrom, hab, csók Facebook-oldalát is!

 P1040974.JPG

Hozzávalók (3 személyre):

300 g leveles tészta

30 dkg csirkemell

15 dkg mascarpone vagy másfajta krémsajt

5-6 szem olajban eltett aszalt paradicsom

2 gerezd fokhagyma

egy nagy marék fenyőmag vagy durvára tört dió

friss bazsalikom

só, frissen őrölt bors

Előmelegítem a sütőt 200 fokra.

A csirkemellet apró kockákra vágom, olívaolajon megpirítom, sózom, borsozom. Hozzáadom az összezúzott fokhagymát, pár percig még tovább pirítom. Kiszedem a húst egy tányérra.

A 2-3 mm vastagra nyújtott leveles tésztát egy sütőpapírral fedett tepsire teszem. A mascarponét kikeverem sóval és borssal, majd egyenletesen eloszlatom a leveles tésztán, a széleken 1 cm-t üresen hagyva. Ráteszem a csirkefalatokat, majd a csíkokra vágott aszalt paradicsomot is a lepényre rakom. A tészta üres széleit ráhajtom a töltelékes részre. 20-25 percre betolom a sütőbe. Addig hagyom bent, míg a szélei aranybarnára nem pirulnak.

Míg a lepény sül, gyorsan megpirítom a fenyőmagot vagy a diót. Félreteszem a tálaláshoz. Mikor a lepény megsült, megszórom a fenyőmaggal és rászórom a friss bazsalikomleveleket.

Egy nagyon alap salátával ettük (rukkolát, uborkát és paradicsomot öntöttem le tökmagolajjal), plusz ittunk egy-egy pohár fehérbort hozzá. Nagyon zen állapotba kerültem utána, ezt a menüt javasolnám stressz ellen.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://citromhabcsok.blog.hu/api/trackback/id/tr255774130

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása