Ha húsvét, akkor nyúl, ha nyúl, akkor répa. Eme roppant egyszerű gondolatmenet alapján vezettem le, hogy milyen alapanyagot használjak a húsvéti vendégváró sütihez. Tudom, hogy a zöldséges sütiket még mindig sokan nem tudják elhelyezni az édességek periódusos rendszerében, pont ezért is kampányolok kitartóan mellettük. Már alig várom, hogy jöjjön a cukkiniszezon, és újra készíthessem a tavalyi év süteményét.
Ez a muffin is attól eteti magát, hogy a répától szaftos lesz a tésztája, amit tovább olajoz az édes-krémes krémsajtsipka. A kandírozott répa pedig – hogy egy kis képzavarral éljek – hab a tortán. Azok közül, akik kóstolták, senki nem volt olyan szemérmes, hogy megállt volna egy darabnál.
Ha nem szeretnél lemaradni a receptjeimről és egyéb gasztrotémákról, kövesd a Citrom, hab, csók Facebook-oldalát is!
Hozzávalók (12 db muffinhoz):
A tésztához:
150 g sárgarépa lereszelve
100 g nádcukor
175 ml semleges ízű növényi olaj
2 tojás
225 g liszt
1 teáskanál sütőpor
1 csipet só
1 teáskanál őrölt kardamom
1 citrom reszelt héja
50 g sótlan, hámozott pisztácia durvára vágva
50 g aszalt sárgabarack apró kockákra vágva
A krémsajthoz:
75 g krémsajt szobahőmérsékleten
55 g porcukor
1-2 evőkanál citromlé
fél vaníliarúd kikapart magjai
A kandírozott répához:
75 g répa lereszelve
60 g nádcukor
2 evőkanál citromlé
2-3 evőkanál víz
A sütőt előmelegítem 200 fokra, egy muffinsütőt kibélelek papírkapszlikkal.
A tésztához a cukrot az olajat és a tojásokat habosra keverem. Belevegyítem a száraz hozzávalókat (liszt, sütőport, só, kardamom, citromhéj), majd végül a reszelt sárgarépát, a durvára tört pisztáciát, és a beáztatott, majd lecsöpögtetett sárgabarackot. Gyors mozdulatokkal egynemű tésztává állítom össze az alapanyagokat.
Megtöltöm a muffintepsi mélyedéseit a tésztával, és 20 percre beteszem sülni.
Közben elkészítem a kandírozott répát és a krémsajtot.
A reszelt répát a cukorral a vízzel és a citromlével egy kisebb lábasba teszem, és közepes lángon, időnként megkeverve 5-10 percig főzöm. Akkor jó, amikor a folyadék besziruposodik, és majdnem teljesen elfő, a sárgarépa pedig szép fényes.
A krémhez alaposan kikeverem a krémsajtot a porcukorral, a citromlével és a vaníliamagokkal.
A már kihűlt muffinok tetejére egy teáskanál segítségével krémsajtot pöttyentek, majd halmozok rá kandírozott répát is. Lehet tálalni.
Szégyenszemre forrást most nem tudok megjelölni, fogalmam nincs, honnan írtam ki ezt a receptet még évekkel ezelőtt.
Így nézett ki, amikor 2012 márciusában először készítettem el.