Visszatértem. Kinek hiányoztam?:)
Úgy döntöttem keretes szerkezetbe zárom a New York-i utat, és újra egy Jóbarátok és Amerika ihlette sütit sütök. Így találtam rá erre a csokidarabos kekszre. Pont egy ilyen pofonegyszerű sütire volt szükségem, hogy vissza tudjak rázódni a szó szerint szürke hétköznapokba. Annak is örültem, kb. fél percig, hogy tudom használni a frissen beszerzett mérőcsészéimet, de aztán rájöttem, hogy ígyis-úgyis át kell fordítanom normál mértékegységre a mennyiségeket, szóval sokat nem egyszerűsödött az életem. Ez a keksz azonban még így is megvan fél óra alatt.
Egyébként a New York-i utam gasztronómiai mérlege, már ami a kézzelfogható dolgokat illeti: 2 pitetál, egy mérőcsésze-készlet, 3 szakácskönyv, 3 magazin, földimogyoróvaj, mandulavaj, csokilencse és egy habverő alakú kulcstartó. Valószínűleg ilyen-olyan formában minden elő fog fordulni itt a blogon is. Kivéve a kulcstartót. De talán egyszer majd azt is megmutatom.
Ha nem szeretnél lemaradni a receptjeimről és egyéb gasztrotémákról, kövesd a Citrom, hab, csók Facebook-oldalát is!
Hozzávalók (kb. 15 darabhoz)
145 g liszt
1 kávéskanál sütőpor
1 csipet só
150 g cukor
115 g puha vaj
1 kávéskanál vaníliakivonat
1 nagy tojás
150 g sütésálló csokilencse
50 g darabolt dió vagy mandula
Előmelegítem a sütőt 190 fokra.
Egy kisebb tálban összekeverem a lisztet, a sütőport és a sót. Utána a vajat a cukorral és a vaníliakivonattal krémesre keverem, majd hozzáadom a tojást. Fokozatosan hozzákeverem a száraz hozzávalókat, a csokit és a mandulát.
Ezután egy evőkanál segítségével kiporciózom a masszát egy sütőpapírral borított tepsibe. Helyet kell hagyni a gombócok között, mert meg fognak nőni sütés folyamán (személyes tapasztalat). A kekszeket aranybarnára sütöm kb. 10-12 perc alatt, majd miután kiveszem, pár percig hagyom a tepsin hűlni. Mikor már kicsit megszilárdultak, átrakom őket sütirácsra, hogy teljesen kihűljenek. Igyunk hozzá egy pohár tejet vagy kakaót, és fogjuk rá a nyuszira:)
És akkor itt a Jóbarátok vonatkozó epizódja (kicsit rossz képminőséggel és angolul):