Citrom, hab, csók

Citrom, hab, csók

Duplacsokis keksz pisztáciával

2013. november 07. - citromhabcsok

A kekszekkel kicsit úgy vagyok, mint Gombóc Artúr a csokoládéval: jöhet a szögletes, a kerek, a szív alakú, a díszített, a dísztelen, a csokoládés, a citromos, az aszalt gyümölcsös, a mézes stb. Mégis méltatlanul kevésszer sütök, mert még annyiféle sütemény van, amihez Gombóc Artúri vonzalom fűz, hogy a kekszeknek ki kell várniuk a sorukat. Egyébként is a családban a húgom az aprósütemény-mágus, karácsonykor 10 fajta alatt nem áll meg, ellátja vele az egész rokonságot.

Ezt a kekszet azért szeretem, mert nem kell hozzá túl sok hozzávaló, sem bonyolult műveletek, sem tengernyi idő, és mégis különlegessé lehet tenni vele egy hétköznapi kávézást, teázást is.

Ha nem szeretnél lemaradni a receptjeimről és egyéb gasztrotémákról, kövesd a Citrom, hab, csók Facebook-oldalát is!

P1040585.JPG

Hozzávalók (25 darabhoz)

12 dkg puha vaj

10 dkg barna nádcukor

12 dkg liszt

3 dkg holland típusú kakaópor

5 dkg étcsokoládé

egy csipet só

A krémhez:

15 dkg fehér csokoládé

4,5 dkg vaj

5 dkg apróra vágott, hámozott pisztácia a díszítéshez

 

Az étcsokoládét vízgőz fölött felolvasztom, majd félreteszem hűlni. Egy nagyobb tálban kézi mixerrel habosra keverem a vajat és a cukrot. A lisztet, a kakaót és a sót összekeverem, majd a 3-4 részletben a vajas masszához adagolom. Ha úgy érzem, hogy már nehezen veszi fel a száraz hozzávalókat a keverék, akkor a masszához öntöm a csokit, és utána folytatom a kakaós liszt beleforgatását. Mikor már egynemű a tészta, kézzel még kicsit átdolgozom, két részre osztom, és mindkét részből kb. 3 cm átmérőjű hengereket formázok. A puha tésztahengereket folpackba csomagolom, és minimum 1 órára a hűtőbe teszem. Az én kekszeim egy éjszakát a fagyasztóban töltöttek, másnap átkerültek a hűtőbe, és utána sütöttem ki őket.

A sütőt előmelegítem 180 fokra. A kihűlt, megszilárdult tésztahengereket egy éles késsel kb. fél centi széles karikákra vágom, majd elhelyezem őket egy sütőpapírral bélelt tepsin. Helyet kell hagyni a kekszek között, mert kicsit nőni fognak. 15 percre a sütőbe tolom őket. Mikor elkészültek, tepsivel együtt a sütőrácsra teszem, és hagyom őket kihűlni.

Ezután elkészítem a fehér csokoládés mázat is: vízgőz felett, folyamatos kevergetés mellett felolvasztom a csokoládét és a vajat. Miután felolvadt a keverék, egy teáskanál segítségével a kekszek közepére cseppentek belőle. Mivel viszonylag gyorsan megköt a csoki, így minden egyes cseppentés után jött a szórás az apróra vágott pisztáciával. A pisztáciát egyébként helyettesítheti apróra vágott aszalt gyümölcs, kandírozott narancshéj, vagy másféle olajos mag.

P1040564.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://citromhabcsok.blog.hu/api/trackback/id/tr525616781

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása