Ilyen tömény citromélményt még soha semmilyen sütitől sem kaptam. Külseje megtévesztő, mert nem várnál tőle semmi különöset. Az első falatnál azonban robban a citrombomba, melyet a krémes, napsárga "puding" rejt magában, a tompításról pedig a vékony, vajban gazdag kekszalap gondoskodik. Ebben a se nem tél, se nem tavasz időben már az is feltölt, ha ránézek.
Akik követik a Facebook-oldalam is, tudják, múlt héten volt egy sikertelen próbálkozásom ezzel a sütivel. Hiába írta minden egyes recept, hogy ezt nem lehet elrontani, nekem csak sikerült. Ez is művészet. Csak a kinézete lett vállalhatatlan, az íze viszont utánozhatatlan, így nem hagyhattam, hogy kimaradjatok a jóból. Változtattam kicsit az arányokon és az elkészítés módján, hogy vendégek előtt se kelljen szégyenkezni vele.
Ha nem szeretnél lemaradni a receptjeimről és egyéb gasztrotémákról, kövesd a Citrom, hab, csók Facebook-oldalát is!
Hozzávalók (egy 20x29 cm-es tepsihez):
A tésztához:
15 dkg olvasztott vaj
18 dkg liszt
3 evőkanál cukor
fél citrom reszelt héja
egy csipet só
A krémhez:
5 tojás
30 dkg cukor
5 evőkanál liszt
2,5 citrom reszelt héja
2 dl citromlé
porcukor a tálaláshoz
Előmelegítem a sütőt 180 fokra.
A tésztához egy tálban összekeverem a lisztet, a cukrot, a citrom héját és a sót, majd hozzáöntöm a vajat, és eldolgozom a száraz hozzávalókkal. A masszát egy vajjal kikent tepsi aljában és kb. 1 cm magasan az oldalán kézzel egyenletesen elosztom és lenyomkodom. 20 percre a sütőbe teszem, akkor nyilvánítom késznek, ha szép aranybarnára sült. Sütőrácsra téve hagyom legalább negyed órát hűlni. A sütő hőmérsékletét beállítom 160 fokra.
Miután a tésztát kivettem a sütőből, összeállítom a krémet. A lisztet, a cukrot és a citromhéjat alaposan összekeverem, majd hozzáöntöm a citromlevet. Ezután hozzáadom a tojásokat, melyeket előzőleg egy tálban enyhén felvertem. Simára keverem a masszát.
Itt jelezném, hogy én szeretem, ha egy citromos süti savanyú. És ez tényleg az, ezt a kevésbé heves citromrajongók meg is jegyezték. Szóval még 5 dkg cukrot elbír a krém, nyugodtan bele lehet tenni.
A langyos tészta tetejére öntöm a citromos keveréket és további kb. 25 percre betolom a tepsit a sütőbe. A teteje ekkor még kicsit rezgős lesz, de idővel szilárdulni fog.
Sajnos meg kell várni, míg kihűl, mert addig nem igazán lehet szeletelni. Tálalás előtt még egy kis porcukor mehet rá.
Ez a recept volt a kiindulási alap.