Citrom, hab, csók

Citrom, hab, csók

Almás, mandulakrémes galette

2014. október 18. - citromhabcsok

Meglehetősen rövidre szabták ezt a hétvégét, így muszáj volt olyan édességet kitalálni, ami fájdalommentesen elkészíthető ilyen szűk keretek között is. Az alma adott volt, ha már mindenhol a rekord almatermésről cikkeznek, kötelességemnek éreztem beszállni a fogyasztásába. A galette, ez a rusztikus francia eredetű sütemény pedig a gyorsaság kritériumát elégítette ki. És a mandulakrém? Hat nap munka után kell egy kis luxus, nem?

Ha nem szeretnél lemaradni a receptjeimről és egyéb gasztrotémákról, kövesd a Citrom, hab, csók Facebook-oldalát is!

P1060434.JPG

Hozzávalók:

A tésztához:

210 g liszt

1 evőkanál cukor

fél teáskanál só

115 g kockákra vágott, hideg vaj

6 evőkanál jéghideg víz

A mandulakrémhez:

150 g hámozott, szeletelt mandula

70 g cukor

70 g puha vaj

1 tojás

fél citrom reszelt héja

A feltéthez:

2 nagyobb vagy 3 közepes alma

30 g olvasztott vaj

2 evőkanál cukor

P1060443.JPG

Először a tésztát készítem el. A lisztet, a sót, a cukrot és a hideg vajat beleteszem az aprítóba, és addig dolgoztatom a gépet, amíg már csak kukoricaszemnyi vajdarabok látszódnak a keverékben. Ekkor hozzáöntöm a jéghideg vizet és tovább keverem, amíg a tészta össze nem áll. Miután ez megtörtént, kézzel gyorsan összedolgozom a tésztát és folpackba tekerve minimum fél órára a hűtőbe teszem. A tészta a hűtőben akár két napig is eláll, lehet előre dolgozni vele.

Jöhet a mandulakrém, amihez szintén az aprítóra lesz szükségünk. A szeletelt mandulát és a cukrot finom szemcsésre őrlöm. Ezután hozzáadom a vajat, a tojást, és a reszelt citromhéjat, és tovább keverem az aprítóval, míg össze nem áll a massza.

Előmelegítem a sütőt 190 fokra.

Az almákat megmosom, meghámozom, eltávolítom a magházukat, majd kb. fél centi vastag szeletekre vágom.

A tésztát lisztezett felületen 35 cm-es átmérőjű körré nyújtom. A mandulakrémet a közepére halmozom, majd elterítem úgy, hogy körben kb. 5 cm szabadon maradjon. Az almagerezdeket szorosan egymás mellé fektetve elrendezem a krém tetején. A tészta szélét ráhajtogatom a gyümölcsre, nem baj, sőt, kifejezetten jó, ha egyenetlen a felület.

Az olvasztott vajjal lekenem a tésztát, ami megmarad, azt az almára öntöm. Megszórom a tésztát, majd az almát cukorral.

Kb. 50 percre sütőbe teszem, amikor a tészta és az alma is aranybarna, sütőrácsra teszem kihűlni. Langyosan vagy szobahőmérsékleten tálalom, egy kis vaníliafagyit nyugodtan adhatunk mellé, senki nem fog megharagudni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://citromhabcsok.blog.hu/api/trackback/id/tr366803447

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása