Citrom, hab, csók

Citrom, hab, csók

A kora ősz meglepetéssütije - Őszibarackos, áfonyás pite

2013. szeptember 17. - citromhabcsok

Tényleg izgalmas lehet a tésztakosárban sült őszibarack némi áfonyával? Mindenféle krém, hab, mousse nélkül, csak úgy a maga természetességében? Tényleg. Na nem annyira, mint például az Eredet, ha filmes analógiával akarjuk érzékeltetni az izgalom fokát, hanem mondjuk mint az Így jártam anyátokkal évadzáró epizódja, amikor végre kiderül, ki lesz Ted gyerekeinek anyja.

Az íze mellett külön erőssége, hogy nagyon gyorsan elő lehet készíteni. A tészta alkotórészeit az aprító pár mozdulattal összedolgozza, a barackot csak fel kell szeletelni, az áfonyát megmosni, a többi munkát pedig a sütő végzi. Jól illik hozzá a vaníliafagyi, és bár sütik mellé ritkán szoktak borokat ajánlani (amit egyébként nem is értek), én egy hideg rozéfröccsöt el tudok mellé képzelni.

Ha nem szeretnél lemaradni a receptjeimről és egyéb gasztrotémákról, kövesd a Citrom, hab, csók Facebook-oldalát is!

P1030321.JPG

Hozzávalók (egy 20 cm-es tortaformához):

A tésztához:

95 gramm liszt

60 gramm kukoricadara (helyettesíthető ugyanennyi liszttel)

3 evőkanál cukor

10 dkg vaj apró darabokra vágva

1 nagy tojás sárgája

fél teáskanál vaníliakivonat

A töltelékhez:

3 érett őszibarack kimagozva, vékony szeletekre vágva

10-15 dkg áfonya/szeder/málna vagy ezek keveréke

50 gramm cukor

Először a tésztát készítem el. Ehhez előmelegítem a sütőt 200 fokra. Egy aprítóba beleöntöm a lisztet, a kukoricadarát, a cukrot, a sót, a darabokra vágott vajat, a tojás sárgáját és a vaníliakivonatot, és addig keverem, amíg éppen csak összeáll. Ezután a tésztát a tortaforma aljába és oldalára nyomkodom, nagyjából 2,5-3 cm-es karimát hagyva neki. 15 percig sütöm, amíg aranybarna színe nem lesz, és kicsit fel nem púposodik. Miután kiveszem a sütőből, az esetleges dudorokat egy spatulával, vagy egy evőkanál hátával visszanyomkodom. A sütő hőmérsékletét visszaveszem 175 fokra.

Míg sül a tésztakosár, elkészítem a tölteléket: egy közepes nagyságú edényben összekeverem a szeletekre vágott barackot az áfonyával vagy tetszőleges bogyós gyümölccsel és a cukorral. Most komolyan, csinált már valaki ennél egyszerűbb tölteléket?

A gyümölcsöket elrendezem a pitén, és addig sütöm, amíg a gyümölcsök meg nem puhulnak, ez kb. 30-35 percig fog tartani. Rácson hagyom kihűlni, vagy legalábbis fogyasztható hőmérsékletig langyosodni. Tálaláshoz jöhet a vaníliafagyi és/vagy a rozéfröccs.

A recept a Martha Stewart's Pies and Tarts könyvből származik. Elárulom, van még ott, ahonnan ez jött:)

A bejegyzés trackback címe:

https://citromhabcsok.blog.hu/api/trackback/id/tr995517234

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása