Az utóbbi napokban nincs túl sok időm sütni-főzni. Szerencsés egybeesés, hogy enni sincs túl nagy kedvem. Ez a tejbekuszkusz visszahozta az étvágyamat, és nem is kellett korgó gyomorral várni, hogy elkészüljön: 20 perc alatt megfőtt. Néha felválthatja a müzlit.
Rögtön egy kókusztejes verzióval kezdtem tejbekuszkusz-pályafutásom. A citromos sajttorta sült szilva feltétjét néztem ki hozzá, de második nekifutásra inkább aszalt szilvát forgatnék hozzá. A kókusz-szilva párosítás bejött, de valószínűleg felesleges ezt az egészet sütögetéssel bonyolítani. A pirított mandula is jól illett hozzá, ráadásul ettől még tartalmasabb lett. A feltét egyébként is tetszőlegesen változtatható: aszalt gyümölcsökkel, banánnal, szederrel, áfonyával is jó lehet. És a kókusztej sem kőbe vésett előírás.
Ha nem szeretnél lemaradni a receptjeimről és egyéb gasztrotémákról, kövesd a Citrom, hab, csók Facebook-oldalát is!
Hozzávalók (2 adaghoz):
125 g kuszkusz
250 ml kókusztej
50 ml víz
2 evőkanál cukor (egy a kuszkuszhoz, egy a szilvához)
csipet só
1 marék darabokra vágott mandula
6 szem szilva
Előmelegítem a sütőt 170 fokra. A kókusztejet a vízzel egy edénybe öntöm és forráspontig hevítem. Amikor gyöngyözni kezd, gyors mozdulatokkal hozzákeverem a kuszkuszt, a cukrot és a csipet sót, majd a tűzről levéve 15 percig hagyom pihenni letakarva, hogy a kuszkuszszemek magukba szívhassák a kókusz ízét.
Amíg a kuszkusz pihen, összeállítom a feltétet: a szilvákat megmosom, negyedekbe vágom, és egy tűzálló tálban összekeverem a cukorral, majd kb. 10 percre a sütőbe tolom. Közben egy száraz serpenyőben aranybarnára pirítom a mandulát.
Miután a kuszkusz megduzzadt, kis tálkákba kanalazom, a tetejét megszórom a pirított mandulával és ráteszem a szilvát is.