Citrom, hab, csók

Citrom, hab, csók

Pisztáciás torta málnás mascarponekrémmel

2013. október 24. - citromhabcsok

Három a magyar igazság, meg a testőr, meg a szegény ember fia/lánya, meg a kívánság és a pöttyös labda. Meg három, te vagy az én párom. Már három éve. És az első randink helyszínétől majdnem három, konkrétan négy sarokra bútoroztunk össze. Itt kicsit már bukik a számmisztika:)

Gondolom rájöttetek, hogy ma évfordulózok. És ebbe titeket is bevonlak, meg majd a sütit is. Utóbbit málnás mascarponekrémmel. Közben meg szól a Love is in the air:) A torta is olyan rózsaszín és habos-babos. Pedig az alap ütős, tömény pisztácia. De ott ül rajta a savanykás, lágy mascarpone, így valahogy mégis egyensúlyba kerül az egész. Nagyszerűen kiegészítik egymást.

Ha nem szeretnél lemaradni a receptjeimről és egyéb gasztrotémákról, kövesd a Citrom, hab, csók Facebook-oldalát is!

Névtelen.jpg

Hozzávalók (20 cm-es tortaformához):

90 g pisztácia + 30 g a díszítéshez

90 g liszt

fél teáskanál sütőpor

150 g puha vaj

150 g cukor

3 tojás szétválasztva

egy csipet só

A krémhez:

190 g mascarpone

75 g fagyasztott málna

50 g porcukor

0,5 dl habtejszín

2 teáskanál citromlé

0,5 lapzselatin

Először is a pisztáciát megszabadítom vékony héjától. Ehhez egy kis edényben vizet forralok, majd egy percig "főzöm" a magokat forró vízben, utána leszűröm. Így viszonylag könnyen kicsusszannak a héjukból, bár én rásegítettem azzal, hogy a tenyerem között összedörzsöltem őket, és ezután kezdtem pucolni.

A sütőt előmelegítem 160 fokra. A megtisztított pisztáciát 25 g cukorral ledarálom. A vajat 100 g cukorral habosra keverem, majd egyesével hozzáadom a tojások sárgáit. A liszthez keverem a sütőport, a sót, és az őrölt pisztáciát, majd beleforgatom a tojásos masszába.

A tojások fehérjét 25 g cukorral kemény habbá verem, majd óvatosan hozzáforgatom a tésztához. Kivajazott, kilisztezett formában 40-45 percig sütöm. Tűpróbával ellenőrzöm az állapotát, ha nem ragad már semmi a tűre, a piskótát kiveszem, és sütirácson hagyom kihűlni.

Miközben a torta sül, elkészítem a krémet. A kiolvasztott málnát a citromlével együtt leturmixolom, és egy kis lyukú szűrőn átpasszírozom, hogy a magok ne kerüljenek bele a krémbe. A mascarponét a porcukorral simára keverem, majd beleöntöm a málnát is. Jól összedolgozom. A tejszínt habbá verem, és beleforgatom a málnás masszába. Végül a zselatint is hozzácsorgatom, és fél - 1 órára a hűtőbe teszem.

Amikor a torta kihűlt, és a krém is összeállt, a piskótát félbe vágom, és egyenletesen eloszlatom rajta a krémet. A maradékkal bevonom a torta külsejét, amit végül apróra vágott pisztáciával hintek. 

pisztáciax1.jpg

A piskótareceptért az egész netet tűvé kellett tennem egyébként, de szerintem a legjobbat találtam meg itt.

A bejegyzés trackback címe:

https://citromhabcsok.blog.hu/api/trackback/id/tr915582683

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása