Három a magyar igazság, meg a testőr, meg a szegény ember fia/lánya, meg a kívánság és a pöttyös labda. Meg három, te vagy az én párom. Már három éve. És az első randink helyszínétől majdnem három, konkrétan négy sarokra bútoroztunk össze. Itt kicsit már bukik a számmisztika:)
Gondolom rájöttetek, hogy ma évfordulózok. És ebbe titeket is bevonlak, meg majd a sütit is. Utóbbit málnás mascarponekrémmel. Közben meg szól a Love is in the air:) A torta is olyan rózsaszín és habos-babos. Pedig az alap ütős, tömény pisztácia. De ott ül rajta a savanykás, lágy mascarpone, így valahogy mégis egyensúlyba kerül az egész. Nagyszerűen kiegészítik egymást.
Ha nem szeretnél lemaradni a receptjeimről és egyéb gasztrotémákról, kövesd a Citrom, hab, csók Facebook-oldalát is!
Hozzávalók (20 cm-es tortaformához):
90 g pisztácia + 30 g a díszítéshez
90 g liszt
fél teáskanál sütőpor
150 g puha vaj
150 g cukor
3 tojás szétválasztva
egy csipet só
A krémhez:
190 g mascarpone
75 g fagyasztott málna
50 g porcukor
0,5 dl habtejszín
2 teáskanál citromlé
0,5 lapzselatin
Először is a pisztáciát megszabadítom vékony héjától. Ehhez egy kis edényben vizet forralok, majd egy percig "főzöm" a magokat forró vízben, utána leszűröm. Így viszonylag könnyen kicsusszannak a héjukból, bár én rásegítettem azzal, hogy a tenyerem között összedörzsöltem őket, és ezután kezdtem pucolni.
A sütőt előmelegítem 160 fokra. A megtisztított pisztáciát 25 g cukorral ledarálom. A vajat 100 g cukorral habosra keverem, majd egyesével hozzáadom a tojások sárgáit. A liszthez keverem a sütőport, a sót, és az őrölt pisztáciát, majd beleforgatom a tojásos masszába.
A tojások fehérjét 25 g cukorral kemény habbá verem, majd óvatosan hozzáforgatom a tésztához. Kivajazott, kilisztezett formában 40-45 percig sütöm. Tűpróbával ellenőrzöm az állapotát, ha nem ragad már semmi a tűre, a piskótát kiveszem, és sütirácson hagyom kihűlni.
Miközben a torta sül, elkészítem a krémet. A kiolvasztott málnát a citromlével együtt leturmixolom, és egy kis lyukú szűrőn átpasszírozom, hogy a magok ne kerüljenek bele a krémbe. A mascarponét a porcukorral simára keverem, majd beleöntöm a málnát is. Jól összedolgozom. A tejszínt habbá verem, és beleforgatom a málnás masszába. Végül a zselatint is hozzácsorgatom, és fél - 1 órára a hűtőbe teszem.
Amikor a torta kihűlt, és a krém is összeállt, a piskótát félbe vágom, és egyenletesen eloszlatom rajta a krémet. A maradékkal bevonom a torta külsejét, amit végül apróra vágott pisztáciával hintek.
A piskótareceptért az egész netet tűvé kellett tennem egyébként, de szerintem a legjobbat találtam meg itt.