Citrom, hab, csók

Citrom, hab, csók

Variációk egy témára - gyors fügés desszertek

2013. október 29. - citromhabcsok

Azon szerencsések közé tartozom, akiknek nem a piacon kell megvásárolni a ritkán kapható, és akkor is méregdrága fügét. Nekem a nagymamámnál terem, közvetlenül a rózsák mellett a virágoskertben. És a nagymama - sajnos/szerencsére? - nem egy dél-olaszországi tengerparti falucskában éldegél, ahová általában a fügefákat képzeli az ember, hanem a Dél-Alföldön, ahol "őszi éjjel izzik a galagonya ruhája", és október végén fordul termőre a fügebokor.

És ki az, aki nem tudja eldönteni, mihez kezdjen az ölébe szakadt szerencsével/több kiló fügével? Igen, én. Ezért kétféle édesség született a termésből: egy fúziós sajttorta-pite sós mogyorós karamellával, és egy sütés nélkül elkészíthető görög joghurtos pohárdesszert.

Ha nem szeretnél lemaradni a receptjeimről és egyéb gasztrotémákról, kövesd a Citrom, hab, csók Facebook-oldalát is!

P1040467.JPG

Hozzávalók a pitéhez (18 cm-es tortaformához):

150 g zabkeksz

50 g vaj

30 g cukor

A krémsajtos töltelékhez:

300 g szobahőmérsékletű krémsajt

75 g tejföl

65 g cukor

1 kisebb tojás

fél citrom héja

fél teáskanál vaníliakivonat

1 csipet só

7-8 apró füge félbe vágva

A sós mogyorós karamellához:

60 g cukor

0,4 dl tejszín

3 dkg sós mogyoró apróra törve

Előmelegítem a sütőt 175 fokra.

A zabkekszet az aprítóban finomra őrlöm, majd összekeverem a vajjal és a cukorral. Kézzel, vagy egy kanál hátával lenyomkodom a tortaforma aljára és a szélére is, kb. 1-1,5 cm magasan. Ha ezzel megvagyok, minimum 15 percre hűtőbe teszem, hogy összeálljon.

A krémmel egyszerű dolgom van: az összes hozzávalót egy tálba öntöm, és kézi mixerrel alacsony fordulaton addig keverem, amíg lágy masszát nem kapok (ez mindössze 2-3 perc).

Miután a kekszalap kihűlt, a krémet rákanalazom, és egyenletesen eloszlatom a formában. A félbe vágott fügéket elrendezem rajta, és 30-35 percre a sütőbe teszem. Az elkészült pitét sütirácson hagyom kihűlni.

Amikor a süti már teljesen kihűlt, összeállítom a karamellt is. Ehhez a cukrot egy serpenyőben felolvasztom, közben a tejszínt felforralom, majd óvatosan a karamellhez csorgatom folyamatos keverés közben. Mikor csomómentes, leveszem a tűzről és hagyom kihűlni. Tálaláskor a tortára szórom az apróra vágott mogyorót és rácsorgatom a karamellt.

P1040496.JPG
Hozzávalók a pohárdesszerthez (4 kis tálka lesz belőle):

50 g zabkeksz

15 g vaj

10 g cukor

160 g görög joghurt

120 g krémsajt

10-15 g porcukor (attól függően ki mennyire édesszájú)

1 teáskanál vaníliakivonat

8 kisebb füge

méz ízlés szerint

A kekszalapot a pitében leírtak szerint elkészítem. Ha van egy kis diónk otthon, azt is keverhetünk hozzá miután apróra vágtuk. A keveréket négy kis tálka aljába eloszlatom. A joghurtot a krémsajttal, a porcukorral és a vaníliakivonattal simára keverem, és ráhalmozom a kekszre. A tetejét megkoronázom a negyedekre vágott fügével, melyekre ízlés szerint még mézet is csorgatok, plusz dobható rá apróra vágott dió is. Mivel a füge gyorsan elveszíti frissességét, ezért közvetlenül a tálalás előtt díszítsük csak fel a desszertet. A krémet viszont előre is el lehet készíteni, és hűtőben tartani, míg az asztalra kerül.

P1040482.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://citromhabcsok.blog.hu/api/trackback/id/tr855603111

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása