Azon szerencsések közé tartozom, akiknek nem a piacon kell megvásárolni a ritkán kapható, és akkor is méregdrága fügét. Nekem a nagymamámnál terem, közvetlenül a rózsák mellett a virágoskertben. És a nagymama - sajnos/szerencsére? - nem egy dél-olaszországi tengerparti falucskában éldegél, ahová általában a fügefákat képzeli az ember, hanem a Dél-Alföldön, ahol "őszi éjjel izzik a galagonya ruhája", és október végén fordul termőre a fügebokor.
És ki az, aki nem tudja eldönteni, mihez kezdjen az ölébe szakadt szerencsével/több kiló fügével? Igen, én. Ezért kétféle édesség született a termésből: egy fúziós sajttorta-pite sós mogyorós karamellával, és egy sütés nélkül elkészíthető görög joghurtos pohárdesszert.
Ha nem szeretnél lemaradni a receptjeimről és egyéb gasztrotémákról, kövesd a Citrom, hab, csók Facebook-oldalát is!
Hozzávalók a pitéhez (18 cm-es tortaformához):
150 g zabkeksz
50 g vaj
30 g cukor
A krémsajtos töltelékhez:
300 g szobahőmérsékletű krémsajt
75 g tejföl
65 g cukor
1 kisebb tojás
fél citrom héja
fél teáskanál vaníliakivonat
1 csipet só
7-8 apró füge félbe vágva
A sós mogyorós karamellához:
60 g cukor
0,4 dl tejszín
3 dkg sós mogyoró apróra törve
Előmelegítem a sütőt 175 fokra.
A zabkekszet az aprítóban finomra őrlöm, majd összekeverem a vajjal és a cukorral. Kézzel, vagy egy kanál hátával lenyomkodom a tortaforma aljára és a szélére is, kb. 1-1,5 cm magasan. Ha ezzel megvagyok, minimum 15 percre hűtőbe teszem, hogy összeálljon.
A krémmel egyszerű dolgom van: az összes hozzávalót egy tálba öntöm, és kézi mixerrel alacsony fordulaton addig keverem, amíg lágy masszát nem kapok (ez mindössze 2-3 perc).
Miután a kekszalap kihűlt, a krémet rákanalazom, és egyenletesen eloszlatom a formában. A félbe vágott fügéket elrendezem rajta, és 30-35 percre a sütőbe teszem. Az elkészült pitét sütirácson hagyom kihűlni.
Amikor a süti már teljesen kihűlt, összeállítom a karamellt is. Ehhez a cukrot egy serpenyőben felolvasztom, közben a tejszínt felforralom, majd óvatosan a karamellhez csorgatom folyamatos keverés közben. Mikor csomómentes, leveszem a tűzről és hagyom kihűlni. Tálaláskor a tortára szórom az apróra vágott mogyorót és rácsorgatom a karamellt.
Hozzávalók a pohárdesszerthez (4 kis tálka lesz belőle):
50 g zabkeksz
15 g vaj
10 g cukor
160 g görög joghurt
120 g krémsajt
10-15 g porcukor (attól függően ki mennyire édesszájú)
1 teáskanál vaníliakivonat
8 kisebb füge
méz ízlés szerint
A kekszalapot a pitében leírtak szerint elkészítem. Ha van egy kis diónk otthon, azt is keverhetünk hozzá miután apróra vágtuk. A keveréket négy kis tálka aljába eloszlatom. A joghurtot a krémsajttal, a porcukorral és a vaníliakivonattal simára keverem, és ráhalmozom a kekszre. A tetejét megkoronázom a negyedekre vágott fügével, melyekre ízlés szerint még mézet is csorgatok, plusz dobható rá apróra vágott dió is. Mivel a füge gyorsan elveszíti frissességét, ezért közvetlenül a tálalás előtt díszítsük csak fel a desszertet. A krémet viszont előre is el lehet készíteni, és hűtőben tartani, míg az asztalra kerül.