Citrom, hab, csók

Citrom, hab, csók

Vega curry csicseriborsóval és spenóttal

2013. december 07. - citromhabcsok

Amikor elindítottam a blogot, az volt a terv, hogy csak és kizárólag édességekkel fogok foglalkozni. Gyorsan rájöttem, hogy vétek nem megosztani a sós ételek receptjeit, és ha eddig nem tértem volna el a kezdeti tervektől, ez a curry biztos meghozta volna az áttörést. Illatos, ízes, melengető (értsd csípős), ráadásul egyszerűen össze lehet dobni. Figyelmeztetés: a harmadik szomszéd is tudni fogja, hogy indiai jellegű kaját készítünk. Ha valakinek lakótársai vannak, és nincs ablak a konyhán, a konfliktusok elkerülése érdekében szigorúan csak engedélykérés után fogjon neki:) A "szagtól" eltekintve azonban megéri nekiállni, jelenleg nem tudok elképzelni jobb téli vacsorát. Szóval ha egy kis melegségre vágytok, irány a konyha!

Ha nem szeretnél lemaradni a receptjeimről és egyéb gasztrotémákról, kövesd a Citrom, hab, csók Facebook-oldalát is!

P1040792.JPG

Hozzávalók (6 személyre):

2 evőkanál olívaolaj

4 gerezd fokhagyma apróra vágva

1 piros chili apróra vágva

1 evőkanál gyömbér felaprítva

fél kiló friss spenótlevél

1 vöröshagyma

1,5 teáskanál currypor

1 teáskanál chilipor

1 db 800 grammos csicseriborsó-konzerv leszűrve, leöblítve

1,5 db 400 grammos hámozottparadicsom-konzerv

só, frissen őrölt fekete bors

Egy nagy serpenyőben (mi wokot használtunk) felmelegítek egy evőkanál olajat. Hozzáadom az apróra vágott fokhagymát, chilit (a chili mennyiségét nyugodtan lehet ízlés szerint változtatni) és gyömbért, majd körülbelül 4 percig pirítom őket együtt. Ezután fokozatosan hozzáadom a spenótot, melyet felhasználás előtt gondosan megmosok, és a keményebb, fás részektől megszabadítok. Egyszerre körülbelül egy maréknyi spenótot teszek a serpenyőbe, megvárom, míg összeesik, és akkor jöhet a következő adag. Gyakran kevergetve kb. 5 percig főzöm, amíg az összes spenótlevél meg nem puhul. Ezután leveszem a tűzről, átöntöm egy robotgép aprítójába, és durvára aprítom. Aprító híján egy botmixer is elvégzi ugyanezt a munkát. A spenótot sózom, borsozom majd félreteszem.

Abban a serpenyőben, amelyben a spenót is készült, újra olajat melegítek, és kb. 5-6 perc alatt üvegesre sütöm benne az apróra vágott vöröshagymát. Ezután hozzáadom a curry- és a chiliport és addig pirítom, míg illatozni kezd, ez kb. 1 perc. A serpenyőbe öntöm a leszűrt, leöblített csicseriborsót, a hámozott paradicsomot a levével együtt és 1 dl vizet. A keveréket sózom, borsozom. Addig főzöm, míg a paradicsom kicsit szétesik, és a szósz besűrűsödik, kb. 10 percig. Megkóstolom, ha kell curryvel, chilivel utánízesítem. Beleborítom a spenótot is és elkeverem. Naan-kenyérrel, pitával vagy rizzsel tálalom. "Másnaposan" egyébként még finomabb, mint frissen, érdemes nagy adaggal készíteni belőle.

A recept után egy rövid vallomás: főzős projektek esetén én csak kukta vagyok a konyhában, van olyan ember a háztartásban, aki nálam jobban szeret és tud főzni.

A recept a bonappetit.com-ról származik.

A bejegyzés trackback címe:

https://citromhabcsok.blog.hu/api/trackback/id/tr345679111

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása