Citrom, hab, csók

Citrom, hab, csók

Super Bowl menü

2014. február 01. - citromhabcsok

Ez a poszt határozottan nem dietetikusok ajánlásával jött létre. Nem is feltétlenül azért, mert annyira nehéz és zsíros menüt állítottam össze, hanem azért mert hajnali egykor csak nem kellene nassolni. Vagy mégis. Egyszer egy évben.

Úgy döntöttem, életem első élőben – és úgy egyáltalán bármilyen formában – végigkövetett Super Bowlját csak nem rontom el bolti rágcsákkal, főleg hogy már hetek óta minden létező amerikai gasztromagazin, amiket a Facebook-on követek, meccsnézős snackekkel árasztja el az üzenőfalam.

Az egyensúly jegyében született egy édes és egy sós rágcsa: csípős, fűszeres magok és brownie narancsos-gyömbéres krémsajttal egybesütve. Ha vasárnap nem sikerül ébren maradni a meccsig, a hétfői ismétlésre is meg lehet csinálni.

Ha nem szeretnél lemaradni a receptjeimről és egyéb gasztrotémákról, kövesd a Citrom, hab, csók Facebook-oldalát is!

Bemelegítés:

Meleg magokat majszolni mennyei (utólag is elnézést ezért:)). Pláne ha jó a fűszerezésük. Az úgy nevezett Union Square Cafe's Bar Nuts, mely meglepő módon a New York-i Union Square Cafe étlapján jelent meg először, villámgyorsan összedobható, és tényleg semmilyen konyhai előképzettséget nem igényel. Csak a sütőt kell tudni bekapcsolni hozzá.

P1050035.JPG

Hozzávalók (3-4 személyre)

25 dkg magkeverék (dió, hámozott földimogyoró, kesudió, mogyoró, mandula, pekándió, brazil dió)

1 evőkanál apróra vágott friss rozmaring

fél kávéskanál cayenne bors

1 teáskanál sötétbarna nádcukor

1 teáskanál tengeri só

fél evőkanál (kb. 7-8 g) vaj felolvasztva

Előmelegítem a sütőt 180 fokra.

A magokat egy sütőpapírral borított tepsire szórom, kb. 10 perc alatt aranybarnára pirítom.

Egy nagyobb tálban összekeverem a rozmaringot, a cayenne borsot, a cukrot, a sót és az olvasztott vajat. Beleöntöm a megpirult magokat a keverékbe, összeforgatom és tálalom. Ugye milyen egyszerű?

Touchdown:

Mi lehet amerikaibb egy brownie-ba oltott sajttortánál? Ugye nektek sem jut eszetekbe semmi? Álljon hát itt teljes valójában a csokifüggők álma egy kis narancsos-gyömbéres krémsajttal ellazítva.

P1050067.JPG

Hozzávalók:

100 g vaj kockákra vágva

100 g étcsokoládé apróra törve

125 g nádcukor

3 tojás, enyhén felverve

75 g liszt

1 evőkanál cukrozatlan kakaópor

100 g étcsokoládé apró darabokra vágva

1 csipet só

A krémsajtos részhez:

200 g krémsajt (például Philadelphia vagy az Aldi saját márkás natúr krémsajtja)

75 g nádcukor

1 narancs reszelt héja

2 evőkanál narancslé

1,5 teáskanál őrölt gyömbér

2 tojás sárgája

Előmelegítem a sütőt 180 fokra. Egy 20x20 cm-es tepsit kibélelek sütőpapírral.

A vajat és a 100 g étcsokoládét vízgőz fölött, folyamatos kevergetés mellett összeolvasztom. Miután levettem a tűzről, hozzáadom a cukrot, és egy kézi habverő (nem elektromos) segítségével elkeverem. Várok pár percet, hogy kicsit langyosabb legyen a massza, és ekkor hozzáadom a 3 tojást is.

Beleszitálom a lisztet és a kakaóport, a keverékhez öntöm a maradék 100 g csokoládét és összedolgozom a tésztát. Beleöntöm a tepsibe.

A szobahőmérsékletű krémsajtot a cukorral, a narancs héjával és levével valamint az őrölt gyömbérrel simára keverem. Egyesével hozzáadom a tojás sárgáját is.

A krémsajtos keverékkel bepöttyözöm a brownie tetejét, és egy kés hegyével örvényszerűen összekeverem a két masszát.

25-30 percre a sütőbe rakom. Addig sütöm, míg a sütemény oldala már megszilárdult, de a belseje még enyhén rezeg, ha megrázom.

A brownie receptje Rachel Allentől származik.

A bejegyzés trackback címe:

https://citromhabcsok.blog.hu/api/trackback/id/tr725789913

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása