Azt mégsem írhattam bele a címbe, hogy répás-kókuszos sütit sütöttem, mert akkor sokan még a kattintásig sem jutnak el. Pedig a zöldségek már többször is bizonyították, hogy helyük van az édességekben is, elég, ha a céklás-csokoládés brownie-kra, cukkinis gyümölcskenyerekre gondolunk, és én is sütöttem már répával, ami nagy sikert aratott a kóstolók körében.
Bevallom ez a kombináció magamtól nem jutott volna eszembe, egy német magazinban találtam rá a receptre. A répát ebben az esetben sem lehet felismerni, egyértelműen a kókusz dominál. Az egész süti puha, édes és ragacsos. Téli napokra találták ki.
Ha nem szeretnél lemaradni a receptjeimről és egyéb gasztrotémákról, kövesd a Citrom, hab, csók Facebook-oldalát is!
Hozzávalók (egy 24 cm-es tortaformához)
250 g répa
3 közepes nagyságú tojás
só
100 g cukor
175 g liszt
100 g kókuszreszelék
2 teáskanál sütőpor
400 g cukrozott sűrített tej
30 g kókuszchips
A sütőt előmelegítem 175 fokra, utána a tortaformát kibélelem sütőpapírral.
A répát megmosom, megpucolom, majd finomra reszelem.
A tojásokat szétválasztom. A fehérjét egy csipet sóval elkezdem felverni, majd hozzáadom a kristálycukrot és azzal együtt kemény habbá verem.
A tojássárgáját enyhén felverem, hozzákeverem a lisztet, a sütőport és 75 g kókuszreszeléket. A kinyomkodott sárgarépa-reszeléket is hozzáadom. Ekkor még elég száraz lesz a keverék, nem fog összeállni. A tojásfehérjehab lesz a kötőanyag; ezt három adagban forgatom a répás részhez.
A tésztát egyenletesen eloszlatom a sütőpapírral kibélelt tortaformában, a tetejét megszórom 25 g kókuszreszelékkel. Kb. 20 percig sütöm. Ekkor rövid időre kiveszem, eloszlatom rajta a cukrozott sűrített tejet, és rászórom a kókuszchipset. További 15-20 percre visszatolom a sütőbe. Mikor elkészült, sütirácson hagyom kihűlni.
A sűrített tej a tetején elkezd majd púposodni, karamellizálódni, ettől nem kell megijedni. A keletkező buborékokat egy hústűvel kiszurkálhatjuk. Az sem probléma, ha a sűrített tej még kicsit folyékony a tetején, hűlés során úgyis megszilárdul.