Olyan sok jó program van a hétvégén Budapesten és környékén, hogy vétek lenne több órát a konyhában tölteni. Azoknak viszont, akik hozzám hasonlóan nagyra értékelik, ha még ilyen sűrű hétvégéken is van otthon házi készítésű sütemény, keresve sem találnék jobbat a cobblernél. Ezt is olyan könnyű elkészíteni, mint a crumble-t vagy a clafoutis-t. Vajon véletlen egybeesés csak, hogy a "c" betűvel kezdődő sütemények a kezdő háziasszonyok kedvencei?:)
Szóval akiknek van egy felesleges órácskájuk két program között, bátran nekiláthatnak. Egyébként pedig gyertek Etyeki Piknikre, WAMP-ra, hátha összefutunk!
Ha nem szeretnél lemaradni a receptjeimről és egyéb gasztrotémákról, kövesd a Citrom, hab, csók Facebook-oldalát is!
Hozzávalók (egy 25 cm átmérőjű pitetálhoz)
A szilvás alaphoz:
50-60 dkg szilva
2 evőkanál étkezési keményítő
3 evőkanál barna cukor
fahéj ízlés szerint (én fél teáskanállal raktam hozzá)
A tésztához:
25 dkg liszt
10 dkg hideg vaj kockákra vágva
5 dkg cukor
1 csipet só
2 teáskanál sütőpor
1 tojás
1,5 dl habtejszín
A sütőt előmelegítem 180 fokra.
A szilvát megmosom, kimagozom, negyedekbe vágom és belerakom a pitetálba. Rászórom a cukrot és a fahéjat, majd alaposan összeforgatom velük.
Egy konyhai robotgépbe teszem a tészta hozzávalóit, és addig keverem, míg össze nem áll egynemű tésztává. Az elkészült tésztából diónyi darabokat veszek, gyorsan kicsit szétnyomkodom az ujjaimmal, és ráteszem a szilva tetejére. A műveletet addig folytatom, amíg tésztaréteg nem borítja a gyümölcsöt. Nem baj, ha nem egységes a tészta a tetején, ebben a sütiben is az a szép, hogy a külcsínre nem különösebben kell ügyelni, a rusztikus megjelenés kimondottan jól áll neki.
A cobbler tetejét megszórom egy kis cukorral, és 30-35 percre betolom a sütőbe. Addig marad ott, amíg a teteje aranybarnára nem pirul.
Langyosan vagy hidegen, egy kis vaníliafagyival tálalom.
Recept innen.