Citrom, hab, csók

Citrom, hab, csók

Szilvás cobbler

2014. szeptember 06. - citromhabcsok

Olyan sok jó program van a hétvégén Budapesten és környékén, hogy vétek lenne több órát a konyhában tölteni. Azoknak viszont, akik hozzám hasonlóan nagyra értékelik, ha még ilyen sűrű hétvégéken is van otthon házi készítésű sütemény, keresve sem találnék jobbat a cobblernél. Ezt is olyan könnyű elkészíteni, mint a crumble-t vagy a clafoutis-t. Vajon véletlen egybeesés csak, hogy a "c" betűvel kezdődő sütemények a kezdő háziasszonyok kedvencei?:)

Szóval akiknek van egy felesleges órácskájuk két program között, bátran nekiláthatnak. Egyébként pedig gyertek Etyeki Piknikre, WAMP-ra, hátha összefutunk!

Ha nem szeretnél lemaradni a receptjeimről és egyéb gasztrotémákról, kövesd a Citrom, hab, csók Facebook-oldalát is!

P1060271.JPG

Hozzávalók (egy 25 cm átmérőjű pitetálhoz)

A szilvás alaphoz:

50-60 dkg szilva

2 evőkanál étkezési keményítő

3 evőkanál barna cukor

fahéj ízlés szerint (én fél teáskanállal raktam hozzá)

A tésztához:

25 dkg liszt

10 dkg hideg vaj kockákra vágva

5 dkg cukor

1 csipet só

2 teáskanál sütőpor

1 tojás

1,5 dl habtejszín

P1060283.JPG

A sütőt előmelegítem 180 fokra.

A szilvát megmosom, kimagozom, negyedekbe vágom és belerakom a pitetálba. Rászórom a cukrot és a fahéjat, majd alaposan összeforgatom velük.

Egy konyhai robotgépbe teszem a tészta hozzávalóit, és addig keverem, míg össze nem áll egynemű tésztává. Az elkészült tésztából diónyi darabokat veszek, gyorsan kicsit szétnyomkodom az ujjaimmal, és ráteszem a szilva tetejére. A műveletet addig folytatom, amíg tésztaréteg nem borítja a gyümölcsöt. Nem baj, ha nem egységes a tészta a tetején, ebben a sütiben is az a szép, hogy a külcsínre nem különösebben kell ügyelni, a rusztikus megjelenés kimondottan jól áll neki.

A cobbler tetejét megszórom egy kis cukorral, és 30-35 percre betolom a sütőbe. Addig marad ott, amíg a teteje aranybarnára nem pirul.

Langyosan vagy hidegen, egy kis vaníliafagyival tálalom.

Recept innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://citromhabcsok.blog.hu/api/trackback/id/tr206673343

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása