Ennek a sütinek az elkészítése egyszerű, mint a – azok, akik látták a "Liza, a rókatündér" című filmet, már biztos tudják a választ – hát persze, hogy a faék. Nem véletlen, ugyanis ez nem más, mint egy sütőporos kevert tészta kuglófformában megsütve. Végezhette volna akár muffinként is, de mennyivel szebb, elegánsabb, kifinomultabb ez az enyhén bordázott forma, mint a jól megszokott muffin. Apró optikai csalás, és tálalható is a vadiúj sütemény. Krémsajt nélkül is megállja a helyét, de azzal együtt lesz igazán selymes, puha és narancsos. És a pisztácia sem maradna meg rajta egyébként, amit pedig már csak a ragyogó zöld színe miatt is vétek lenne kihagyni.
Ha nem szeretnél lemaradni a receptjeimről és egyéb gasztrotémákról, kövesd a Citrom, hab, csók Facebook-oldalát is!
Hozzávalók (6-8 db minikuglófhoz):
150 g fehér csokoládé felaprítva
175 g tejföl
50 g porcukor
2 tojás
1,5 evőkanál napraforgóolaj
fél vaníliarúd kikapart magja vagy 1 teáskanál vaníliakivonat
40 g kandírozott narancshéj
200 g liszt
fél zacskó sütőpor
csipet só
A mázhoz:
100 g krémsajt
15 g porcukor
1 teáskanál narancsvirágvíz
a díszítéshez 50 g pisztácia meghámozva, apró darabokra vágva
A sütőt előmelegítem 180 fokra.
A csokit vízgőz felett felolvasztom, majd félreteszem kicsit hűlni.
Egy nagyobb tálban összekeverem a tojásokat a porcukorral, a tejföllel, a vaníliamagokkal és az olajjal, majd a langyosra hűlt csokoládét is eloszlatom benne. A kandírozott narancshéjat is hozzákeverem.
A liszthez adom a sütőport és a sót, majd apránként a nedves hozzávalókhoz adagolom. Addig keverem, míg egyneművé válik a tészta.
A formákat kb. háromnegyedükig töltöm a masszával és a forró sütőbe teszem. 20-25 perc alatt készülnek el, tűpróbával ellenőrzöm, hogy átsültek-e. Sütirácson hagyom őket kihűlni.
Míg a kuglófok hűlnek, elkészítem a mázat. Ehhez csupán annyit kell tennem, hogy a krémsajtot a porcukorral és a narancsvirágvízzel simára keverem. A kihűlt kuglófok tetejét megkenem a krémsajttal, de akár vékonyan az oldalukat is be lehet vonni. Meghintem az apróra vágott pisztáciával.
Ez a recept volt a kiindulási alap.