Szerintem az utolsó szedreket szedtem össze ma a piacon. A sztori kedvéért írhatnám, hogy egy idős nénivel kellett megküzdenem érte, aki végül elhappolta előlem az utolsó dobozzal, de nekem hősiesen sikerült kiénekelnem a kezéből a vételi ár duplájáért, mert a szeder olyan szép és olyan finom, és a citromos sajttortához pont erre van szükségem, de ennél sokkal eseménytelenebb volt a történet. A lényeg, hogy meglett az áru, össze tudtam sütni egy kis szilvával, és rá tudtam borítani a sajttorta tetejére. Ha a szederszerző misszió nem járt volna sikerrel, akkor fagyasztott verzióval pótoltam volna, vagy egyszerűen kihagyom, és több szilvát teszek bele. Egyik esetben sem történt volna katasztrófa.
De ami így történt, az valami mennyei. Igaz, hogy kicsit szépséghibás lett a süti, mert a tetején megjelent egy Mercedes-jel alakú repedés, de ez úgysem látszik, ha az ember szeletekre vágja a tortát. Lehet, be kellene próbálkoznom a Mercinél, hogy szívesen sütök nekik repiédességeket:) De visszatérve a sütire: krémes, édes, szirupos, de ugyanakkor a citrom és a szeder miatt frissítő és fanyar. Tökéletes kombináció.
Ha nem szeretnél lemaradni a receptjeimről és egyéb gasztrotémákról, kövesd a Citrom, hab, csók Facebook-oldalát is!
Hozzávalók (18 cm-es tortaformához):
A kekszalaphoz:
75 g zabkeksz
15 g vaj
A krémsajtos részhez:
450 g krémsajt
55 g cukor
3 nagy tojás
1 közepes citrom héja
2 teáskanál vaníliakivonat
A gyümölcsös feltéthez:
20 dkg szilva kimagozva, negyedekre vágva
15 dkg szeder
5 dkg cukor
Előmelegítem a sütőt 160 fokra. A zabkekszet aprítóba rakom és finomra őrölöm. Ha nincs aprító, akkor tökéletes agressziólevezető gyakorlat következik: a kekszet egy erősebb zacskóba rakva egy konyharuhán keresztül kiklopfolom. Ezután egy tálba öntöm, és összedolgozom a megolvasztott vajjal. A kekszet a sütőpapírral kibélelt tortaforma aljába nyomkodom, és beteszem a fagyasztóba.
A krémsajtot és a cukrot egy kézi mixer segítségével lágy masszává keverem. Egyesével hozzáadom tojásokat, és addig keverem minden egyes alkalommal, amíg a tojás teljesen elvegyül a keverékkel. A tojásokkal adom hozzá a citromhéjat és a vaníliakivonatot is.
A masszát a kekszalapra öntöm, és addig sütöm, amíg éppen csak össze nem áll (kb. 50-55 perc). Ezután sütőrácson hagyom kihűlni. 10-15 perc elteltével a tortaforma oldalát is le lehet venni róla.
Miután kivettem a tortát, a sütőt felmelegítem 200 fokra. A negyedekre vágott szilvát és a szedret összekeverem a cukorral, és egy kisebb tepsibe öntöm. 10-12 percig sütöm, amíg a gyümölcsök összeesnek és a levük szirupossá válik. Ezután kiveszem a sütőből és hagyom teljesen kihűlni.
Tálaláskor a szeletekre halmozok egy-egy kanál szirupos gyümölcsöt. Az sem baj, ha a tányérra is jut.