Citrom, hab, csók

Citrom, hab, csók

Tökmagolajos kuglóf aszalt szilvával

2013. november 12. - citromhabcsok

Míg az utóbbi napokban mindenki a libákkal volt elfoglalva, én visszatértem a szezon slágerzöldségéhez, és személyes kedvencemhez, a tökhöz. Pontosabban annak egy felettébb finom és egészséges származékához, a tökmagolajhoz.

Egészen addig, míg nem kaptam ajándékba egy egész liter stájer tökmagolajat egy grazi rokonomtól, nem jutott eszembe, hogy ebből akár még édességet is lehet csinálni. Mivel azonban ezt a mennyiséget akár évekig ehetnénk, ha csak salátára öntenénk belőle, elkezdtem kutakodni. És sikerrel jártam: a sok tökmagolajos kenyér, és pogácsa mellett megbújt egy kuglóf. Amiben még citrom is van. Mivel a tökmagolaj íze lágyan meghúzódik a háttérben, érdemes a kuglófot még tökösebbé tenni egy kis aprított tökmaggal (nálam ez most kimaradt) vagy megfejelni egy kis aszalt szilvával, vagy miután már elkészült, házi szilvalekvárral. Szívderítő reggeli a zöld kuglófon a lila lekvár. Igazi színterápia ebben a szürke időben.

Ha nem szeretnél lemaradni a receptjeimről és egyéb gasztrotémákról, kövesd a Citrom, hab, csók Facebook-oldalát is!

P1040649.JPG

Hozzávalók (8 darab mini kuglófformához vagy kb. 8-10 muffinhoz)

2 tojás

50 g porcukor

50 g kristálycukor

fél csomag vaníliás cukor

0,6 dl tökmagolaj

0,6 dl víz

fél citrom héja

1 evőkanál citromlé

50 g aszalt szilva apró darabokra vágva

140 g liszt

1 púpozott teáskanál sütőpor

egy csipet só

A sütőt előmelegítem 180 fokra. A tojásokat kettéválasztom, a sárgáját a porcukorral, a vaníliás cukorral, a tökmagolajjal és a vízzel simára keverem. Ezután belereszelem fél citrom héját, és hozzáadok a keverékhez egy evőkanál citromlevet is. A lisztet egy kisebb tálban összekeverem a sütőporral és a sóval, majd fokozatosan adagolva egy habverővel hozzákeverem a tökmagolajos keverékhez. Amint a massza egyneművé válik, jöhet bele az apróra vágott aszalt szilva is. Pár gyors keverés és félreteszem a tálat.

A tojásfehérjékhez hozzáadom a kristálycukrot, majd kemény habbá verem. A fehérje egyik felét gyors mozdulatokkal elkeverem a tökmagolajos, lisztes masszával, a másik felét pedig óvatosan hozzáforgatom. Eloszlatom a kuglófformákba, és a sütőbe rakom. 18-20 percig sütöm, mielőtt kiveszem, tűpróbával ellenőrzöm, hogy elkészült-e.

A bejegyzés trackback címe:

https://citromhabcsok.blog.hu/api/trackback/id/tr415623570

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.12.10. 13:39:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása