Míg az utóbbi napokban mindenki a libákkal volt elfoglalva, én visszatértem a szezon slágerzöldségéhez, és személyes kedvencemhez, a tökhöz. Pontosabban annak egy felettébb finom és egészséges származékához, a tökmagolajhoz.
Egészen addig, míg nem kaptam ajándékba egy egész liter stájer tökmagolajat egy grazi rokonomtól, nem jutott eszembe, hogy ebből akár még édességet is lehet csinálni. Mivel azonban ezt a mennyiséget akár évekig ehetnénk, ha csak salátára öntenénk belőle, elkezdtem kutakodni. És sikerrel jártam: a sok tökmagolajos kenyér, és pogácsa mellett megbújt egy kuglóf. Amiben még citrom is van. Mivel a tökmagolaj íze lágyan meghúzódik a háttérben, érdemes a kuglófot még tökösebbé tenni egy kis aprított tökmaggal (nálam ez most kimaradt) vagy megfejelni egy kis aszalt szilvával, vagy miután már elkészült, házi szilvalekvárral. Szívderítő reggeli a zöld kuglófon a lila lekvár. Igazi színterápia ebben a szürke időben.
Ha nem szeretnél lemaradni a receptjeimről és egyéb gasztrotémákról, kövesd a Citrom, hab, csók Facebook-oldalát is!
Hozzávalók (8 darab mini kuglófformához vagy kb. 8-10 muffinhoz)
2 tojás
50 g porcukor
50 g kristálycukor
fél csomag vaníliás cukor
0,6 dl tökmagolaj
0,6 dl víz
fél citrom héja
1 evőkanál citromlé
50 g aszalt szilva apró darabokra vágva
140 g liszt
1 púpozott teáskanál sütőpor
egy csipet só
A sütőt előmelegítem 180 fokra. A tojásokat kettéválasztom, a sárgáját a porcukorral, a vaníliás cukorral, a tökmagolajjal és a vízzel simára keverem. Ezután belereszelem fél citrom héját, és hozzáadok a keverékhez egy evőkanál citromlevet is. A lisztet egy kisebb tálban összekeverem a sütőporral és a sóval, majd fokozatosan adagolva egy habverővel hozzákeverem a tökmagolajos keverékhez. Amint a massza egyneművé válik, jöhet bele az apróra vágott aszalt szilva is. Pár gyors keverés és félreteszem a tálat.
A tojásfehérjékhez hozzáadom a kristálycukrot, majd kemény habbá verem. A fehérje egyik felét gyors mozdulatokkal elkeverem a tökmagolajos, lisztes masszával, a másik felét pedig óvatosan hozzáforgatom. Eloszlatom a kuglófformákba, és a sütőbe rakom. 18-20 percig sütöm, mielőtt kiveszem, tűpróbával ellenőrzöm, hogy elkészült-e.