Ma először éreztem igazán, hogy itt a tél. Bár jó lenne ezt az érzést valami jó tömény habos-babos édességgel elfojtani magamban, és a biztonság kedvéért még egy forró csokit is ráereszteni, hogy végleg elmossa, úgy döntöttem, erős leszek, és valami sósat sütök vacsorára.
Miközben készítettem, kicsit úgy éreztem magam, mint Jamie: egy kis tésztanyújtás itt, egy kis körtekaramellizálás ott, némi márványsajt-morzsolgatás, és már terjengenek is az isteni illatok, kész a vacsora. Igaz, Jamie fél óra alatt három fogást is könnyedén összedob, nekem meg segítséggel is csak egy sikerült, de hát mi hajtana előre tovább a fejlődés útján, ha már most képes lennék erre?:) Az estém mindenesetre feldobta ez az ízterápia, vagy a sikerélmény, vagy a pohár fehérbor, amit ittam hozzá, vagy az összes így együtt. Ha orvos lennék, ezt a receptet felírnám a hideg miatt fellépő búskomorság ellen.
Ha nem szeretnél lemaradni a receptjeimről és egyéb gasztrotémákról, kövesd a Citrom, hab, csók Facebook-oldalát is!
Hozzávalók (3 személyre, egy 18x29 cm-es formához):
1,5 dkg vaj
2 evőkanál balzsamecet
2 nagyobb körte
30 dkg leveles tészta
10 dkg márványsajt
4 dkg dió
10 dkg bacon egy centi széles csíkokra vágva
só, bors
A sütőt 200 fokra előmelegítem. Egy nagyobb serpenyőben a vajat a balzsamecettel közepes lángon felforrósítom, beleteszem a kimagozott, cikkekre vágott körtét. Oldalanként 2-2 percig karamellizálom. A tűzről levéve sózom, borsozom. A sózásnál figyelembe kell venni azt is, hogy mind a sajt, mind a bacon sós, ezért óvatosan kell szórni.
A leveles tésztát kinyújtom, úgy hogy a szélein kb. 2 cm-es vonalban vastagabb maradjon a tészta. Átteszem a sütőformába. A tésztán elrendezem a körteszeleteket, majd rámorzsolom a márványsajtot és megszórom az durvára vágott dióval. 15-20 percre a forró sütőbe tolom.
Míg a tészta sül, egy forró serpenyőben gyorsan ropogósra pirítom a bacont is. Az olajat kicsit leitatom róla, és a már elkészült pitére szórom. Mi száraz fehérbort ittunk hozzá, mennyei hétköznapi vacsora lett.
A receptet a TV Paprika októberi számában találtam. Csak a rukkolát cseréltem baconre az egészségesség jegyében:)