Citrom, hab, csók

Citrom, hab, csók

Panna cotta az ünnepi asztalra

2013. december 21. - citromhabcsok

Mert sütő nélkül is készülhet menő karácsonyi desszert. Lehet villantani család, barátok, anyós/após előtt akkor is, ha a lakásodban csak egy főzőlap van. A panna cotta, ez az olasz eredetű tejszínes krémdesszert ráadásul egy hosszabb reklámszünet alatt elkészíthető, és a hűtőben akár két napig is tárolható, így nem kell még szenteste is a konyhában ácsorogni. Legalábbis a desszert miatt nem.

Karácsonykor nekem egyébként nem osztanak lapot. Még nálam is nagyobb sütisütők vannak a családomban, így hegyre homokot már nem vihetek. Azt nem mondom, hogy őszintén bánom, hogy az ünnepekkor én csak a főkóstoló szerepét töltöm be, de azért hiányzik, hogy ilyenkor is előrukkoljak valamivel. Ezért készítettem ezt az előkarácsonyi édességet a kettesben való ünnepléshez, megesszük mielőtt elindulunk a nagy országjáró turnénkra. Én a panna cotta alapverzióját csináltam meg és gránátalmával díszítettem, nagyon elegáns lett a végeredmény.

Ha nem szeretnél lemaradni a receptjeimről és egyéb gasztrotémákról, kövesd a Citrom, hab, csók Facebook-oldalát is!

P1040833.JPG

Hozzávalók (3 személyre)

5 dl habtejszín

1 vaníliarúd

50 g cukor

4 lapzselatin

gránátalma

A tejszínt a cukorral, a félbevágott vaníliarúddal és annak kikapart magjaival forráspontig hevítem. Közben a zselatinlapokat egyesével hideg vízbe áztatom. Miután a tejszínt leveszem a tűzről, kiszedem a vaníliarudat, majd hozzákeverem a kinyomkodott zselatinlapokat, és megvárom, hogy teljesen feloldódjanak. A keveréket hideg vízzel kiöblített poharakba töltöm. Amikor kihűlt, 5-6 órára vagy egy egész éjszakára, kettőre hűtőbe rakom. Tálaláskor megszóróm a gránátalma magjaival. Ehhez az adaghoz egy fél gránátalma elég lesz, a maradékot fel lehet használni salátákhoz, de a reggeli müzli is gazdagítható vele.

Tálalni egyébként magában a pohárban, illetve tányéron is lehet. Ha az utóbbi verziót választjuk, akkor olyan pohárba kell tölteni a folyadékot, amiből szilárdulás után könnyen kicsusszan a puding. Ezt elősegíthetjük azzal, hogy a poharat meleg vízbe mártjuk, mielőtt ráborítanánk a tányérra.

Jól illik hozzá az erdei gyümölcsökből, vagy fahéjas szilvából készült ragu, de az sem rossz megoldás, ha a zöldteás sajttortából megmaradt matcha teából teszünk bele egy kicsit.

P1040832.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://citromhabcsok.blog.hu/api/trackback/id/tr955700845

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása