Mert sütő nélkül is készülhet menő karácsonyi desszert. Lehet villantani család, barátok, anyós/após előtt akkor is, ha a lakásodban csak egy főzőlap van. A panna cotta, ez az olasz eredetű tejszínes krémdesszert ráadásul egy hosszabb reklámszünet alatt elkészíthető, és a hűtőben akár két napig is tárolható, így nem kell még szenteste is a konyhában ácsorogni. Legalábbis a desszert miatt nem.
Karácsonykor nekem egyébként nem osztanak lapot. Még nálam is nagyobb sütisütők vannak a családomban, így hegyre homokot már nem vihetek. Azt nem mondom, hogy őszintén bánom, hogy az ünnepekkor én csak a főkóstoló szerepét töltöm be, de azért hiányzik, hogy ilyenkor is előrukkoljak valamivel. Ezért készítettem ezt az előkarácsonyi édességet a kettesben való ünnepléshez, megesszük mielőtt elindulunk a nagy országjáró turnénkra. Én a panna cotta alapverzióját csináltam meg és gránátalmával díszítettem, nagyon elegáns lett a végeredmény.
Ha nem szeretnél lemaradni a receptjeimről és egyéb gasztrotémákról, kövesd a Citrom, hab, csók Facebook-oldalát is!
Hozzávalók (3 személyre)
5 dl habtejszín
1 vaníliarúd
50 g cukor
4 lapzselatin
gránátalma
A tejszínt a cukorral, a félbevágott vaníliarúddal és annak kikapart magjaival forráspontig hevítem. Közben a zselatinlapokat egyesével hideg vízbe áztatom. Miután a tejszínt leveszem a tűzről, kiszedem a vaníliarudat, majd hozzákeverem a kinyomkodott zselatinlapokat, és megvárom, hogy teljesen feloldódjanak. A keveréket hideg vízzel kiöblített poharakba töltöm. Amikor kihűlt, 5-6 órára vagy egy egész éjszakára, kettőre hűtőbe rakom. Tálaláskor megszóróm a gránátalma magjaival. Ehhez az adaghoz egy fél gránátalma elég lesz, a maradékot fel lehet használni salátákhoz, de a reggeli müzli is gazdagítható vele.
Tálalni egyébként magában a pohárban, illetve tányéron is lehet. Ha az utóbbi verziót választjuk, akkor olyan pohárba kell tölteni a folyadékot, amiből szilárdulás után könnyen kicsusszan a puding. Ezt elősegíthetjük azzal, hogy a poharat meleg vízbe mártjuk, mielőtt ráborítanánk a tányérra.
Jól illik hozzá az erdei gyümölcsökből, vagy fahéjas szilvából készült ragu, de az sem rossz megoldás, ha a zöldteás sajttortából megmaradt matcha teából teszünk bele egy kicsit.