Citrom, hab, csók

Citrom, hab, csók

Forró chai latte megfázás és ború ellen

2014. január 04. - citromhabcsok

Harc a megfázás ellen – második felvonás. A gyömbéres-citromos kalács bár igazán finomnak bizonyult, a megfázást nem hatástalanította. Valahogy sejtettem, hogy ez lesz belőle. Levontam a megfelelő következtetéseket az esetből: még több fűszer és némi forróság kell.

Egy Indiáról szóló ismeretterjesztő filmben láttam először a chai latte készítését, és már akkor tudtam, hogy én ezt egyszer ki fogom próbálni, akármilyen lehetetlennek is hangzik, hogy többek között gyömbért és borsot kell tenni egy tejes teába. Tudom, hogy sokaknak még a tejes tea is elég bizarr, de tényleg érdemes kipróbálni megfelelő minőségű fekete teával, igazán kellemes meglepetés lesz a lágy, tejszínes íz.

A chai latte elkészítése ugyan kicsit tovább tart, mint egy normál teáé, de az ízek és illatok kárpótolnak ezért. Egyszer érdemes a szokásos forró csokit, habos kakaót vagy akár még a forralt bort is lecserélni rá.

Ha nem szeretnél lemaradni a receptjeimről és egyéb gasztrotémákról, kövesd a Citrom, hab, csók Facebook-oldalát is!

P1040861.JPG

Hozzávalók (2 személyre):

350 ml víz

5 zöld kardamommag (kés lapjával enyhén összenyomva, hogy megrepedjen a héja)

3 szegfűszeg

2 cm gyömbér meghámozva, három-négy részbe vágva

1 csillagánizs

1 rúd fahéj

4-5 szem egész fekete bors

2 evőkanál méz

2 feketetea-filter (például English Breakfast vagy Darjeeling)

150 ml tej (lehet szója- vagy mandulatej is)

A vizet a fűszerekkel együtt magas lángon forralásig melegítem. Amikor forrni kezd, lejjebb veszem a hőmérsékletet, és kb. 15 percig hagyom főni, hogy a víz átvegye a fűszerek aromáját. Ezután hozzákeverem a mézet és beleteszem a teafiltereket is. A tűzhelyet lekapcsolom, és a teát három percig ázni hagyom az edényben.

A fűszeres teát egy sűrű szitán keresztül egyenlően elosztom két bögrébe. Felmelegítem a tejet, majd azt is a poharakba öntöm. Alaposan megkeverem az italokat, és azon melegében elfogyasztom. Ha igazán intenzív, fűszeres ízt szeretnénk elérni, akkor a kardamom mellett a fekete borsot és a szegfűszeget is törjük kicsit össze egy mozsárban.

A teához ezt a receptet használtam alapul.

P1040869.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://citromhabcsok.blog.hu/api/trackback/id/tr965721171

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása