Bevallom, az utóbbi időben ritkán kapott el az érzés, hogy édességet akarok enni. Most, azonnal, mindenféle késlekedés nélkül. Valószínű ezért is került fel viszonylag kevés recept a blogra. De úgy tűnik, kezd elhagyni a karácsonyi csömör, és lassan újra a régi leszek. Hiába akartam azonban minél gyorsabban, minél jobb édességhez jutni, nem cukrászdai sütire vágytam, hanem sajátra, aminek már az illatával is jóllakhatok, amíg a sütőben készül.
A következő kritériumokkal indultam neki a keresésnek: készüljön el gyorsan, ne legyen szükség semmi extra hozzávalóra, és legyen krémes. Végül puding lett belőle, túróból, Stahl Judit egy régebbi receptjét alapul véve. Az ízesítését viszont nyáriasra hangoltam, hamár úgysincs tél: a lime és a málna dominál. Az öntetbe még egy kis rum is került, így olyan az egész, mint egy finom koktél. Pont erre vágytam.
Ha nem szeretnél lemaradni a receptjeimről és egyéb gasztrotémákról, kövesd a Citrom, hab, csók Facebook-oldalát is!
Hozzávalók (2 személyre):
A túrópudinghoz:
3 tojás
25 dkg túró
3 evőkanál tejszín
1 lime reszelt héja
2 evőkanál limelé
fél vaníliarúd kikapart magja
10 dkg cukor
5 dkg liszt
egy csipet só
Az öntethez:
25 dkg málna
4 cl rum
fél lime leve
4 púpozott teáskanál cukor
Előmelegítem a sütőt 200 fokra, vékonyan kivajazok, kilisztezek négy szufléformát, esetleg egy 6 darabos minikuglóf-formát veszek elő. Én utóbbit tettem.
Szétválasztom a tojásokat. A sárgáját a túróval és a tejszínnel egy fakanál segítségével összekeverem, majd hozzáadom a cukrot és a lisztet, belereszelem a lime héját, hozzáöntöm a levét, és a vaníliamagokat is belekaparom.
Ezután a tojásfehérjét egy csipet sóval kemény habbá verem, majd óvatosan hozzáforgatom a túróhoz. A masszát ezután a kivajazott, kilisztezett formákba kanalazom, és 15 percre a sütőbe teszem.
Ezalatt gyorsan elkészítem a málnaöntetet: ehhez mindössze annyit kell tenni, hogy a hozzávalókat összeöntöm egy kisebb lábasba, majd közepes lángon besűrítem a keveréket. Végül sűrű szitán átpasszírozom, hogy a málnamagok fennakadjanak.
A kész pudingokat egy sütirácsra téve hagyom langyosra hűlni, majd tányérra borítom őket, és meglocsolom az öntettel.