Engem nem igazán lehet azzal vádolni, hogy úgy falom a csokoládét, mint Gombóc Artúr, de ez a brownie közelebb vitt az ő és csokifüggő embertársaim megértéséhez. Ahogy kivettem a sütőből, valahogy mindig találtam apró elintéznivalókat a konyhában, csak hogy elmehessek mellette és nagyot szippanthassak a belőle áradó epres-csokis illatfelhőből. Bátran ki merem jelenteni, hogy ezért a sütiért még 34 fokban is érdemes bekapcsolni a sütőt. A hűsítő hatás érdekében egy kis vaníliafagyit is lehet csempészni mellé.
Ha nem szeretnél lemaradni a receptjeimről és egyéb gasztrotémákról, kövesd a Citrom, hab, csók Facebook-oldalát is!
Hozzávalók (20x20 cm-es sütőformához)
20 dkg vaj
10 dkg étcsokoládé
20 dkg cukor
5 dkg holland típusú kakópor
csipet só
175 g tejföl
2 nagy tojás
1 tk vaníliakivonat
8 dkg liszt
30-40 dkg eper, attól függően, ki milyen gyümölcsösen szereti a sütiket
kevés porcukor a díszítéshez
Előmelegítem a sütőt 165 fokra.
Az epret megmosom, méretüktől függően kettőbe vagy négybe vágom.
A feldarabolt csokoládét és a vajat hőálló tálba teszem és vízgőz felett összeolvasztom. Félreteszem hűlni.
Összekeverem a cukrot a kakaóval és a csipet sóval.
Felverem a tojásokat, majd simára keverem a tejföllel és a vaníliakivonattal.
A vajas csokoládéhoz hozzáadom a cukros kakaót, majd a tejfölös keveréket.
Rászitálom a lisztet és egy habverővel sima tésztává keverem.
Sütőpapírral kibélelek egy 20x20 cm-es tepsit és a sűrű masszát belekanalazom. Kanál hátával vagy spatulával egyenletesen eloszlatom. Rászórom és kicsit belenyomkodom az eperdarabokat.
45-50 percig sütöm, az utolsó 15 percben alufóliával lefedve. A brownie-nak nem kell teljesen átsülnie, az a jó, ha krémes, ragacsos az állaga. Akkor nyilvánítható késznek, ha a teteje már kérges, de az aljáról még ráragad a csokikrém a hústűnkre/spagettinkre/hurkapálcánkra, mellyel a tűpróbát végezzük.
Amint elkészült, sütirácsra téve hagyom kihűlni. Porcukorral meghintve tálalom.
A recept innen származik.