Az ütős kombinációért Nigella Lawsont illeti a dicséret. Nem sűrűn készítek muffint, de ha valami gyors, egyszerű és könnyen szállítható, viszonylag sokáig elálló sütire van szükségem, akkor ezt a receptet veszem elő. A banán miatt nem lesz száraz, a fehér csoki és az aszalt cseresznye vagy meggy szerepét pedig gondolom nem kell hosszasan ecsetelnem.
Ha nem szeretnél lemaradni a receptjeimről és egyéb gasztrotémákról, kövesd a Citrom, hab, csók Facebook-oldalát is!
Hozzávalók (az eredeti recept alapján 12, de szerintem inkább 16-18 darabhoz)
12,5 dkg olvasztott vaj
15 dkg cukor
1 teáskanál vaníliakivonat
3 érett banán összetörve
60 ml tejföl vagy natúr joghurt
2 nagy tojás
30 dkg liszt
1 teáskanál szódabikarbóna
fél teáskanál sütőpor
50 g aszalt cseresznye vagy meggy aprítva
50 g fehér csokoládé feldarabolva
Előmelegítem a sütőt 180 fokra. A muffinformát vajazom és lisztezem vagy kibélelem muffinpapírral.
A vajat felolvasztom és egy nagyobb tálba öntöm. Hozzáadom a cukrot, a vaníliakivonatot és az összetört banánokat. Belekeverem a tejfölt/joghurtot és a felvert tojásokat.
Összekeverem a lisztet a szódabikarbónával és a sütőporral, majd a vajas-banános masszához szitálom. A csokoládét és a darabokra vágott cseresznyét is a tálba öntöm. Fakanállal keverem, míg össze nem áll tésztává. Kanállal egyenletesen eloszlatom a muffinsütő mélyedéseiben.
15-20 percre a sütőbe tolom. 15 perc után már tűpróbával ellenőrizni lehet, hogy elkészült-e. Ha nem ragad a tészta a tűre, ki lehet venni a sütőből.
Sütirácson hagyom kihűlni.
A legfelső képen egy epres brownie társult a muffinhoz.